El susţine că, în 2030, cota din comerţul mondial deţinută de triumviratul format din SUA, Europa şi Japonia, care a dominat până acum, va scădea de la 56% la sub jumătate.
Raportul mai afirmă că India şi China nu sunt singurele ţări asiatice în ascensiune, care vor înclina balanţa puterii mondiale de la vest spre est.
Un alt grup – supranumit Viitorii Unsprezece, format din Bangladesh, Egipt, Indonezia, Iran, Mexic, Nigeria, Pakistan, Filipine, Turcia, Coreea de Sud şi Vietnam – va depăşi până în 2030 Uniunea Europeană cu 27 de membri din punct de vedere al PIB colectiv.
Publicarea raportul elaborat de Consiliul Naţional de Informaţii (CNI) al SUA coincide cu începutul celui de-al doilea mandat al preşedintelui Barack Obama la Casa Albă.
Secţiunea dedicată Europei oferă o perspectivă sumbră asupra impactului crizei datoriilor suverane.
"Criza din zona euro a expus tensiunile şi disensiunile dintre statele membre şi, pentru prima oară după zeci de ani, a ridicat întrebări fundamentale privind viitorul Europei", scrie în raport, care adaugă că UE post-criză "nu va semăna cu Europa de astăzi".
Printre scenariile pentru zona euro se numără şi prăbuşirea euro şi, apoi, a UE însăşi.
Dar raportul ia în calcul şi posibilitatea ca liderii UE să facă un "efort federalist", care să ducă la o "renaştere" europeană. Conform acestui scenariu, "Europa este pe cale de a-şi realiza concepţia originară privind o uniune economică şi monetară cuprinzătoare [şi]… rezultatul va fi că va ieşi întărită".
Chiar dacă raportul afirmă că "va fi necesară probabil o mai mare integrare pentru a depăşi criza şi a rezolva problemele structurale", el recunoaşte că preocupările de politică internă înseamnă că "transferul masiv de suveranitate poate fi prea mult" pentru majoritatea ţărilor.
Aceasta ar putea duce la o Europă cu mai multe viteze, cu un nucleau de ţări care se continue cu o integrare mai profundă şi altele care vor prefera "să se retragă" său vor adopta politica "să aşteptăm să vedem".
Este de aşteptat ca Germania să rămână lidera politică a Europei datorită perspectivelor sale de creştere economică, dar bunăstarea sa economică va fi periclitată de populaţia îmbătrânită.
Raportul mai estimează că "populaţia musulmană a Europei se va dubla, de la 4,1% la 8%", până în 2030.
Se preconizează că populaţia lumii va creşte cu circa 15%, la 8,3 miliarde de oameni, faţă de 7,1 miliarde în 2012.
La prezentarea raportului, Christopher Kojm, preşedintele CNI, a declarat că "ascensiunea spectaculoasă a economiilor asiatice afectează în mod dramatic… influenţa Statelor Unite".
La rândul său, Matthew Burrows, principalul autor al raportului, a apreciat că declinul economic al Occidentului "nu este inevitabil". El a adăugat că, "în cele mai multe cazuri, [situaţia] se poate gestiona, dacă se iau măsuri… acum."