Scaderea cresterii economice la nivel global si eforturile de redresare a acestei situatii vor face din China un competitor si mai puternic pe pietele internationale comparativ cu nivelul inregistrat inaintea crizei.

China, a treia economie a lumii, dupa SUA si Japonia, a devenit deja mult mai influenta, in conditiile in care beneficiaza de importante sume de capital si un sistem bancar solid intr-un moment in care multe state nu au posibilitatea de a-si procura resursele naturale necesare.

Mai mult, premierul chinez Wen Jiabao a tinut sa aminteasca saptamana trecuta Statelor Unite ca in calitatea sa de cel mai mare creditor al SUA, China se asteapta ca investitiile sale sa fie protejate.

Liderii de la Beijing transforma astfel criza economica intr-un avantaj de competitivitate si nu in ultimul rand unul politic, apreciaza analistii.

Aceasta tara apeleaza la fondul in valoare de aproape 600 miliarde de dolari pentru a-si ajuta companiile sa faca fata cat mai bine competitiei pe pietele internationale si sa-si extinda cu rapiditate subsidiarele de cercetare-dezvoltare in care angajeaza personalul pe care multe alte companii nu si-l mai pot permite.

In acest sens, un exemplu simplu ar putea fi cel al noilor autostrazi si cai ferate aflate in constructie, care odata cu finalizarea lucrarilor vor duce la reducerea costurilor de transport in China.

In timp ce liderii americani se chinuie sa revigoreze imprumuturile prin intermediul unui program de 15 miliarde de dolari, dedicat companiilor mici, bancile din China au imprumutat mai multi bani in ultimele trei luni decat au facut-o in cele 12 luni anterioare.

„Ultimele alocari de bani din pachetul de stimulare a economiei Chinei indica o orientare mult mai concentrata asupra competitivitatii pe termen lung a industriei Chinei”, a declarat Eswar S. Prasad, un fost sef al diviziei FMI din China.