Avertismentul teribil venit de la Pentagon! China pune întreaga lume pe jar

China îşi dezvoltă arsenalul nuclear mult mai repede decât era anticipat, potrivit unui raport publicat miercuri de către Departamentul american al Apărării, care estimează că armata chineză are deja capacitatea de a lansa cu mijloace terestre, navale şi aeriene rachete balistice echipate cu ogive nucleare, scrie France Presse.

”Accelerarea expansiunii nucleare a Chinei i-ar putea permite să dispună de 700 de capete nucleare până în anul 2027′‘, arată raportul anual al Pentagonului asupra capacităţilor militare ale Chinei. ”Este probabil ca Beijingul să încerce să se echipeze cu cel puţin 1.000 de capete nucleare până în anul 2030, ceea ce depăşeşte ritmul şi volumul estimate în 2020”, mai menţionează documentul citat de presa internațională.

Accelerarea activităţilor nucleare ale Chinei

În precedenta ediţie a acestui raport destinat Congresului şi publicat pe 1 septembrie 2020, Pentagonul menţiona că armata chineză dispunea la acel moment de circa 200 de ogive nucleare, estimând totodată că numărul acestora urma să se dubleze în următorii zece ani.

Cu 700 de ogive nucleare în 2027 şi 1.000 până în 2030, proiecţiile din prezent ale Pentagonului indică o accelerare foarte puternică a activităţilor nucleare ale Chinei.

”China are probabil deja o ‘triadă nucleară’ în formare”, adică rachete nucleare balistice cu lansare terestră, navală şi aeriană, potrivit estimării Departamentului Apărării al SUA.

Autorii raportului Pentagonului s-au bazat în evaluarea lor în special pe declaraţiile responsabililor chinezi în mass-media oficiale şi pe imagini din satelit ce arată construirea unui număr important de silozuri nucleare. Documentul este publicat numai parţial, restul fiind clasificat secret militar.

Decizia Chinei pune pe jar întreaga Planetă

Noi imagini din satelit fac înconjurul lumii. Beijingul se concentrează pe dezvoltarea capacităților nucleare ale Chinei. Imaginile din satelit arată că în vestul Chinei se construiesc rapid 300 de silozuri pentru rachete balistice.

CNN informează că Beijingul se concentrează pe dezvoltarea capacităților sale nucleare, potrivit noilor imagini din satelit. O organizație non-partizană de cercetări în domeniul securității numită Federația Oamenilor de Știință Americani spune că armata chineză a realizat „progrese semnificative” la facilitățile balistice din vestul țării.

FAS a difuzat un raport în care autorii Matt Korda și Hans M. Kristensen notau că „pentru China, este o acumulare” fără precedent de facilități nucleare într-o zonă situată în vestul țării. În document se mai arată că aceste câmpuri de silozuri pentru rachete sunt ”la ani de zile de momentul când vor fi complet operaționale” și „rămâne de văzut” cum le va înarma și opera China.

Primele dovezi au fost descoperite în vară

La finalul lunii iunie, în presa internațională se scria faptul că Beijingul a dezvoltat un câmp de silozuri balistice chinezești. Informația a provenit tot de la imagini surprinse de satelit. În luna iulie, FAS semnala amenajarea unui al doilea câmp de silozuri, în timp ce Comandamentul Strategic al SUA a postat pe Twitter un mesaj în acest sens.

„Pentru a doua oară în două luni, publicul a descoperit ceea ce noi am tot spus despre amenințarea crescândă cu care se confruntă lumea și vălul de secretizare care acoperă această amenințare”, era mesajul Comandamentului Strategic al SUA.

Amiralul Charles A. Richard, șeful Comandamentului Strategic american, declara în luna august că „suntem martorii unei breșe strategice a Chinei”.

„Creșterea explozivă și modernizarea forțelor nucleare și convenționale chineze poate fi descrisă drept uluitoare. Și, ca să fiu sincer, ‘uluitoare’ s-ar putea să nu fie un cuvânt suficient de potrivit”, a spus oficialul militar american.