Parteneriatul strategic „fără limite” dintre China și Rusia este doar retorică

Ambasadorul Chinei la Uniunea Europeană (UE), Fu Cong, a anunțat miercuri, 5 aprilie 2023, că parteneriatul strategic „fără limite” dintre Beijing și Moscova este doar retorică, reamintind faptul că țara sa nu susține războiul din Ucraina, nu a furnizat asistență militară Rusiei și nici nu a recunoscut legitimitatea eforturilor Rusiei de a anexa anumite teritorii ucrainene, dar oamenii „se prefac că nu înțeleg acest lucru din cauza așa-zisei «prietenii sau relații fără limite»”.

„«Fără limite» nu este altceva decât retorică”, a spus Fu Cong, potrivit cotidianului american The New York Times.

Potrivit spuselor sale, Guvernul de la Beijing nu a condamnat războiul din Ucraina pentru că înțelege afirmațiile Rusiei legate de un război defensiv împotriva avansului NATO și crede că „motivele sunt mai complicate” decât arată liderii occidentali.

Acesta a recunoscut, totodată, că președintele Chinei, Xi Jinping, a refuzat să discute cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, însă acest lucru că țara sa este „de partea Rusiei în problema ucraineană”.

„Știu că oamenii au o fixație asupra acestei convorbiri prezidențiale. Faptul că președintele Xi nu vorbește cu Zelensky nu înseamnă că China este de partea Rusiei în problema ucraineană”, a explicat oficialul chinez.

Tot miercuri, Ministerul Afacerilor Externe din China a informat că Guvernul de la Beijing rămâne un „susținător ferm” al unei soluții pașnice a „crizei din Ucraina” și este pregătit să lucreze cu Uniunea Europeană (UE) pentru a găsi o soluție politică în acest sens.

„China nu este implicată în criza din Ucraina, dar este un susținător ferm și activ al unei soluții pașnice. Suntem gata să comunicăm și să schimbăm puncte de vedere cu Uniunea Europeană pentru o rezolvare politică a crizei”, a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe din China.

NATO avertizează China să nu trimită arme Rusiei în timpul războiului din Ucraina

Declarațiile lor au fost făcute în aceeași zi în care Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a avertizat că „orice furnizare de către China a unui ajutor letal pentru Rusia în timpul războiului din Ucraina ar fi o greşeală istorică cu consecinţe profunde.”

Avertismentul său a fost făcut în cadrul conferinţei de presă de la finalul reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe din NATO. Întrebat de jurnaliștii prezenți ce înseamnă „greşeală istorică cu consecinţe profunde”, Jens Stoltenberg a răspuns: „Cred că nu există motive să intrăm în detalii, dar China ştie că vor exista consecinţe severe dacă vor furniza sprijin letal Rusiei. Alianţa Nord-Atlantică monitorizează cu atenţie tot ce face China.”

Jens Stoltenberg a reamintit, totodată, că Rusia și China au semnat înainte de izbucnirea războiului din Ucraina „un parteneriat fără limite”, iar Guvernul de la Beijing nu a condamnat niciodată „invazia brutală a Rusiei”.

„Este un motiv de preocupare şi trebuie să fim clari asupra acestui lucru în contactele cu China. Rusia depinde tot mai mult de China. Relaţiile comerciale cu China au devenit chiar mai importante pentru Rusia în principal din cauza sancţiunilor economice şi a consecinţelor războiului”, a adăugat secretarul general al NATO.

NATO crede că „parteneriatul fără limite” dintre Moscova și Beijing reprezintă doar „promisiuni goale”

În ciuda acestui fapt, spune el, faptul că Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko au anunțat recent că Rusia va transfera arme nucleare tactice în Belarus ne arată că „parteneriatul fără limite” dintre Moscova și Beijing reprezintă doar „promisiuni goale”. Jens Stoltenberg a reiterat încă o dată că nu există nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei, în ciudat anunțului făcut de Vladimir Putin.

„Anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin a venit la doar câteva zile după ce Rusia şi China au emis o declaraţie comună conform căreia ţările nu ar trebui să desfăşoare arme nucleare în afara frontierelor lor. Acest lucru arată că astfel de declaraţii sunt promisiuni goale şi că trebuie să urmărim îndeaproape ce face Rusia”, a explicat oficialul norvegian.