Preşedintele Xi Jinping a făcut din lupta împotriva corupţiei o prioritate a noii sale administraţii, atrăgând atenţia că problema este atât de gravă, încât ar putea ameninţa soarta Partidului Comunist.

Partidul îşi doreşte să profite de forţa internetului în această luptă, deşi demersul este limitat de suspiciunea că plângerile vor fi ignorate, precum şi de arestările şi chiar atacurile asupra ‘turnătorilor’ (‘whistleblowers’) online.

Într-o înregistrare pe site-ul agenţiei anticorupţie din cadrul Partidului Comunist, secretarul general al agenţiei, Cui Shaopeng, a încercat să înlăture îngrijorările.

‘Mulţi utilizatori de internet au spus: ‘dacă raportez un caz, atunci cum voi fi protejat?’ Ei se tem că, dacă raportează, atunci vor fi supuşi unor atacuri de răzbunare’, a spus el.

‘Le transmit tuturor: toate raportările înregistrate pe site-ul Comisiei Centrale pentru Inspecţie Disciplinară vor primi protecţie legală şi vom sancţiona sever atacurile de răzbunare. Atitudinea noastră este extrem de clară în acest sens’, a adăugat Cui Shaopeng.

El a explicat că autorităţile îşi doresc ca persoanele să-şi ofere numele reale şi detalii de contact, iar astfel de raportări vor primi prioritate.

‘În acelaşi timp, sperăm că oamenii vor face raportări responsabile, că nu vor depune plângeri false şi că nu se vor baza pe bârfe şi zvonuri pentru a raporta fapte reale’, a adăugat el.

China a creat în 2009 un site special pentru a raporta cazuri de corupţie, iar autorităţile au investigat unele acuzaţii online şi au trimis la închisoare mai mulţi oficiali de rang inferior.

Nu se ştie câte cazuri au fost semnalate în ultimele luni pe acest site. Între 2008 şi 2012, comisia a spus că a primit online peste 300.000 de raportări de cazuri de corupţie.

Noul site este conceput să acţioneze ca un centru atât pentru raportarea cazurilor de corupţie, cât şi pentru publicarea comunicatelor oficiale despre responsabilii care sunt anchetaţi.

Totuşi, Beijingul se teme să le acorde cetăţenilor o libertate prea mare în a lua atitudine şi nu oferă protecţie legală pentru ‘turnătorii’ care acţionează în afara limitelor stabilite de guvern, folosind, spre exemplu, serviciul Sina Weibo, care funcţionează ca Twitter. AGERPRES