China este responsabilă pentru mai mult de jumătate din producția globală de energie pe bază de cărbune, estimată să înregistreze o creștere și în 2022 față de anul precedent. Construcția de noi centrale pe cărbune câștigă în continuare teren în Asia, China reprezentând 52% din cei 176 de gigawați energie pe bază de de cărbune aflate în construcție în 20 de țări. Cifra globală crește așadar față de cei 181 gigawați, care erau în construcție în 2020, în ciuda faptului că statul chinez se află sub presiunea statelor occidentale care își închid centralele electrice pe cărbune, în încercarea de a reduce gazele cu efect de seră.

Anul trecut, la summit-ul COP26 privind schimbările climatice, aproape 200 de țări au promis o „reducere treptată” a centralelor pe cărbune însă cifrele dintr-un raport al organizației Global Energy Monitor arată că, la nivel global, numărul centralelor electrice pe cărbune este în creștere, deoarece construcțiile noi au compensat închiderea centralelor vechi, scrie Newscientist.

”Este o realitate. Peste tot în afara Chinei, planurile de construire de noi centrale electrice pe cărbune au fost reduse dramatic”, spune unul dintre autorii raportului, Lauri Myllyvirta de la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat.

„Cu toate acestea, firmele chineze au continuat să anunțe construcția de noi centrale electrice pe cărbune și se bucură de o susținere foarte clară a guvernului. Acest lucru este un semn îngrijorător”, adaugă expertul.

De asemenea, nu sunt șanse ca statul chinez să-și schimbe politica în ceea ce privește cărbunele, deși promisiunea sa de anul trecut de a opri finanțarea unor proiecte privind centralele pe cărbune în străinătate pare să fie respectată. Mai multe ONG-uri au îndemnat în ultima vreme Beijingul să înceteze să mai finanțeze acest tip de proiecte.

Emisarul american în lupta împotriva modificărilor climatice, John Kerry a avertizat, în cadrul unei vizite în China, anul trecut, că o continuare a construirii unor centrale pe cărbune în ţări din Asia riscă să saboteze eforturile mondiale în lupta împotriva încălzirii globale.

Centralele pe cărbune generează mai mult de două treimi din electricitatea necesară

În China, centralele pe cărbune generează mai mult de două treimi din electricitatea necesară, iar regimul de la Beijing s-a angajat să-şi reducă dependența de cărbune ca parte a eforturilor globale de combatere a schimbărilor climatice. Dar susține că vrea să facă acest lucru abia după 2025.

Criza de energie care a cuprins China anul trecut a perturbat viaţa a zeci de milioane de oameni, a paralizat producţia industrială şi a făcut ravagii în lanţurile globale de aprovizionare. În consecință, autorităţile au ordonat extragerea şi arderea suplimentară a unor mari cantităţi de cărbune pentru a preveni o criză energetică prelungită în timpul iernii.

Discuții privind o „revenire a cărbunelui”

Raportul mai arată că planurile privind centralele pe cărbune au fost reduse și pe piețele emergente, inclusiv în Bangladesh, India și Vietnam.

O cantitate record de cărbune a fost arsă anul trecut, declanșând profituri extraordinare pentru companiile miniere și provocând discuții despre o „revenire a cărbunelui”. Dar Myllyvirta spune că este „delirant” să creadă cineva că aceasta ar putea deveni „noua normalitate”. El spune că acest combustibil a devenit, temporar, atractiv, întrucât costurile gazului au crescut foarte mult.