Autorităţile din provincia chineză Zhejiang au confiscat articole de îmbrăcăminte de lux, produse sub mărci ca Versace şi Hugo Boss, importate din mai multe ţări, printre care şi România, invocând calitatea inferioară şi chiar un eventual pericol pentru sănătatea cumpărătorilor.

Produsele confiscate au fost importate din mai multe ţări, printre care Franţa, Italia, Turcia, Vietnam, România, India, Coreea de Sud, Egipt şi Vietnam, potrivit unui comunicat al Administraţiei pentru Industrie şi Comerţ a provinciei Zhejiang, care nu precizează cantităţile sau valoarea articolelor respective.

Doar 43,5% din produsele de îmbrăcăminte testate de oficialii chinezi în trei oraşe din Zhejiang au trecut testele de calitate.

Produsele Versace şi D&G luate la puricat

Autorităţile chineze au testat produse aparţinând unor companii cunoscute ca Versace, Hugo Boss, Dolce & Gabbana, Tommy Hilfiger, Zara, H&M, Hermes sau Trussardi.

„Situaţia calităţii a determinat populaţia să-şi pună semne de întrebare”, se arată în comunicat.

Ambasadorul Uniunii Europene (UE) la Beijing, Serge Abou, a afirmat că dacă produsele vizate sunt originale şi nu contrafăcute, situaţie des întâlnită în China, atunci este foarte puţin probabil să prezinte riscuri pentru sănătatea consumatorilor.

„Dacă sunt produse respectând standardele de pe piaţa noastră (europeană, n.r.), atunci nu există niciun risc pentru sănătate”, a declarat Abou pentru Reuters. Ambasada UE de la Beijing păstrează legătura cu producătorii europeni implicaţi pentru a obţine mai multe detalii, a adăugat el.

Haine periculoase

Cel puţin o pereche de blugi testaţi prezentau un conţinut ridicat de formaldehidă, substanţă care poate cauza boli respiratorii şi de piele, sau chiar cancer, a anunţat instituţia chineză.

Alte articole de îmbrăcăminte aveau defecte mai obişnuite, ca etichetarea eronată privind mărimea sau instrucţiunile de spălare.

„Administraţia pentru Industrie şi Comerţ a confiscat, deja, produsele neconforme şi va investiga magazinele care le vindeau”, potrivit comunicatului instituţiei.

Hugo Boss recheamă o serie de articole vândute în China, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, din cauza „unor cazuri izolate de abatere de la standardele de calitate”. Niciuna din problemele vizate de campania de rechemare nu prezintă o ameninţare la adresa sănătăţii, a spus el.

Reprezentanţii Dolce & Gabbana au refuzat să comenteze, în timp ce un purtător de cuvânt al Versace a afirmat că toate produsele companiei sunt fabricate în Italia „respectând standardele internaţionale”.

Oficiali ai altor companii implicate nu au putut fi contactaţi.

China, în mijlocul scandalurilor

China a fost zguduită, în ultimi ani, de scandaluri numeroase privind siguranţa produselor fabricate în China. Cel puţin şase copii au murit după ce au consumat lapte contaminat cu melamină în 2008, iar aproximativ 300.000 au avut nevoie de tratamente medicale.

Guvernul de la Beijing a anunţat măsuri dure, însă încearcă să evidenţieze că problema este globală şi nu limitată la China.

Autorităţile din China anunţă frecvent confiscarea de bunuri importate din cauza unor deficienţe de calitate.

SURSA: Mediafax