Pentru prima dată din 1950, Marea Britanie nu mai figurează printre primele cinci locuri mondiale, potrivit acestui institut.
Exporturile chineze de armament au crescut cu 162% în perioada 2008-2012, faţă de precedenţii cinci ani, 55% dintre ele mergând în Pakistan.

"Ascensiunea Chinei a fost determinată, în principal, de achiziţii importante de arme din Pakistan", a declarat într-un comunicat Paul Holtom, director de cercetare la SIPRI.

"Un anumit număr de contracte recente indică faptul că China a devenit un furnizor semnificativ pentru un număr în creştere de state importante", potrivit expertului citat.

Cel mai mare importator de armament chinez rămâne Pakistanul, un aliat cheie de lungă durată al Chinei în Asia de Sud, urmat de Myanmar şi Bangladesh, precum şi Venezuela, în America Latină.

Comerţul mondial de arme a crescut cu 17% în perioada 2008-2012, faţă de precedenţii cinci ani, potrivit raportului, care adaugă că SUA şi Rusia au rămas principalii exportatori, cu 30% şi, respectiv, 26% din piaţă, urmate de Germania şi Franţa.

Într-un alt raport publicat luna trecută, SIPRI a notat că austeritatea bugetară a determinat, în 2011, pentru prima dată în aproape 20 de ani, scăderea vânzărilor celor mai mari 100 companii de armament din lume, însă acest studiu nu a inclus şi China.

China şi-a consolidat sectorul armamentului de când importurile sale de arme sunt vizate de restricţii stricte instituite de ţările occidentale după represiunea sângeroasă a mişcării pentru democraţie din piaţa Tiananmen de către Armata populară de eliberare, în 1989.

Beijingul nu publică statistici privind exporturile sale de arme.
Sursa: Agerpres