Se pare că noile ediții nu trebuie să aibe un conținut care să contravină credințelor Partidului Comunist, anunță un oficial de vârf al partidului. Potrivit acestuia, paragrafele care vor fi considerate „greșite” de cenzori vor fi modificate sau traduse din nou, scrie dailymail.co.uk.

Deși Biblia și Coranul nu au fost menționate în mod specific, se pare că partidul a cerut o „evaluare a clasicilor religioși existenți care vizează conținuturi care nu se conformează cu progresul trecerii timpului”.

Ordinul a fost dat în încă din noiembrie în cadrul unei reuniuni organizate de Comitetul pentru afaceri etnice și religioase din cadrul Comitetului Național al Conferinței Consultative Politice Populare Chineze, care supraveghează problemele etnice și religioase din China.

Reuniunea a fost supravegheată de Wang Yang, președintele Conferinței consultative politice a Chinei. Totodată, Domnul Wang a subliniat faptul că autoritățile religioase trebuie să urmeze instrucțiunile președintelui Xi și să interpreteze ideologiile diferitelor religii în conformitate cu „valorile de bază ale socialismului” și „cerințele epocii”, a informat ieri Le Figaro.

Acesta i-a îndemnat pe oficiali să construiască „un sistem religios care să aibe la bază caracteristici chineze”. Oficialii au fost de acord cu directivele domnului Wang, adăugând că misiunea este de fapt „este alegerea istoriei”.

De asemenea, aceștia au susținut că, prin „reevaluarea” cărților religioase, ar putea fi împiedicate „gândurile extreme” și „ideile eretice” despre țară.

 

Cum a pornit această decizie

Decizia de rescriere a documentelor religioase a pornit după ce China s-a confruntat cu o mulțime de critici globale pentru politica sa religioasă.

Patrick Poon, cercetător în China la Amnesty International, a declarat pentru MailOnline că „[Planurile de cenzură] arată cât de manipulant este guvernul chinez, permițând în mod ipocrit anumitor religii să funcționeze în China, strict cu conținutul pe care îl permite guvernul chinez”.

Potrivit acestuia, „controlul guvernului chinez, inclusiv cenzurarea Bibliei și a Coranului, a răsucit conținutul acestor texte religioase și, astfel, religiile. Pur și simplu nu există o libertate religioasă autentică”.

De asemenea, mai multe documente au arătat modul în care guvernul chinez a condus un sistem de centre de reeducare pentru a îndoctrina poporul musulman din provincia îndepărtată din Xinjiang.

Documentele, care includ ghiduri pentru operarea centrelor de detenție și instrucțiuni privind modul de utilizare a tehnologiei, dezvăluie faptul că taberele din Xinjiang nu sunt de fapt destinate instruirii voluntare la locul de muncă, după cum a susținut Beijing.

Experți și activiști ai ONU au susținut că cel puțin un milion de uiguri etnici și alți musulmani sunt deținuți în centrele de detenție din regiune.

Povestea deținuților

Foștii deținuți au susținut faptul că musulmanii au fost obligați să mănânce carne de porc și să vorbească mandarina în acele tabere de reeducare.

După ce le-a negat inițial existența, China a recunoscut că a deschis „centre de învățământ profesional” în Xinjiang, acestea vizând prevenirea extremismului prin predarea deprinderilor mandarine și a locurilor de muncă.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat în  luna noiembrie că documentele obținute au dovedit că autoritățile chineze s-au angajat în represiunea masivă și sistemică a musulmanilor și a altor minorități.

Ambasada Chinei din Londra a negat existența unor astfel de documente, spunând că unul dintre partenerii în publicarea memoriilor, și anume The Guardian, sunt doar „o fabricare pură și știri false”.