Profit în scădere pentru Chimcomplex, dar marjă operațională pozitivă

În primele trei luni din 2025, Chimcomplex a raportat un profit net de 5,5 milioane lei, în scădere față de 7,44 milioane lei în perioada similară din 2024.

Veniturile totale au fost de 404,93 milioane lei, din care 403,32 milioane lei provin din exploatare și 1,61 milioane lei din venituri financiare.

Cheltuielile totale au ajuns la 391,97 milioane lei, dintre care 380,99 milioane lei reprezintă cheltuieli de exploatare și 10,97 milioane lei cheltuieli financiare.

Compania arată că cheltuielile cu materiile prime au crescut mai rapid decât veniturile, afectând profitabilitatea generală. Totuși, rezultatul din exploatare a fost de 22,32 milioane lei, în creștere față de 20,94 milioane lei în T1 2024.

Producție corelată cu cererea, în contextul scăderii vânzărilor

Conducerea companiei precizează că, în ciuda scăderii vânzărilor cu peste 23%, Chimcomplex a menținut o marjă operațională pozitivă de 7%. Acest rezultat este atribuit măsurilor luate prin Planul de Măsuri de Precauție și Dezvoltare Accelerată, aflat în prezent în etapa a doua de implementare.

Compania a funcționat la capacitatea programată, corelând producția cu cererea de pe piețele de desfacere, într-un mediu economic internațional caracterizat prin volatilitate și incertitudine.

Investiții sporite în modernizare și eficiență energetică

În T1 2025, Chimcomplex a continuat investițiile în modernizarea platformelor industriale din Onești și Râmnicu Vâlcea, precum și în dezvoltarea de noi capacități de producție.

Un accent important a fost pus pe creșterea eficienței energetice, prin proiecte de cogenerare și panouri fotovoltaice.

Valoarea totală a investițiilor a crescut cu 7,5 milioane lei față de aceeași perioadă din 2024, reflectând angajamentul companiei față de modernizare și sustenabilitate.

Provocări majore și perspective

Chimcomplex a gestionat o scădere de 17% a volumului de produse vândute, pe fondul tendințelor globale negative din industria chimică. Costurile ridicate ale materiilor prime – în special propilena și gazele naturale – au pus presiune suplimentară asupra profitabilității.

Reprezentanții companiei semnalează că posibilele taxe vamale impuse de SUA afectează prognozele și strategiile de achiziție ale clienților finali.

Cu toate acestea, se anticipează o revigorare a cererii de polioli rigizi, în contextul unei posibile creșteri a sectorului construcțiilor. De asemenea, industria petrochimică europeană ar putea beneficia de un impuls ca urmare a subvențiilor acordate sectorului de apărare, decizie luată recent de autoritățile UE.

„Perspectiva impunerii taxelor vamale de către SUA a afectat de asemenea prognozele şi strategia de consum a clienţilor finali. Sunt aşteptări de creştere a consumului de polioli rigizi, sectorul construcţiilor fiind aşteptat să se îmbunătăţească. În Europa, industria petrochimică este previzionată să primească un boost ca urmare a deciziei autorităţilor europene de a subvenţiona industria militară pentru apărare”, susţin reprezentanţii companiei.