"Forarea unui puţ de explorare este planificată pentru a doua jumătate a lui 2013", se arată într-un raport publicat recent de grupul american.

Achiziţia de studii seismice 2-D la cele trei perimetre pentru care compania deţine drepturile de explorare şi exploatare în judeţul Constanţa va începe în aceeaşi perioadă, potrivit raportului. Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat pe 6 februarie că firma este în stadiul de obţinere a avizelor necesare demarării procesului de evaluare a depozitelor din judeţele Vaslui şi Constanţa. El nu au putut preciza când va începe efectiv exploatarea gazelor de şist.

Citiţi şi: Chevron a mai făcut un pas spre explorarea gazelor de şist în România

"Trebuie să obţinem vreo nouă avize de la diverse instituţii ale statului în baza cărora ne vor fi eliberare autorizaţiile de construcţie necesare pentru zonelor de prospectare. Eu, ca aplicant, nu pot să spun când vor fi eliberate toate aceste avize. Operaţiunile de prospectare vor dura între trei şi cinci ani, după care compania Chevron şi Guvernul României vor evalua rezultatele acestui studiu. Dacă se vor găsi cantităţi fezabile, atunci Chevron va începe exploatarea. O producţie durează, în medie, 25 de ani, deci un proiect de lungă durată", a afirmat atunci Tom Holst.

Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mării Negre vizează explorarea, dezvoltarea şi exploatarea perimetrelor.

Anunţarea explorării gazelor de şist în România a venit în urmă cu ceva timp, după ce în urmă cu doar câteva luni autorităţile anunţau un moratoriu împotriva exploatării gazelor de şist. La finele lunii trecut, premierul Victor Ponta a răspuns cititorilor hotnews.ro că este de acord cu explorarea, iar „după confirmarea existenţei sau inexistenţei resurselor de gaz (aproximativ 5 ani) vom lua o decizie finală care presupune da, exploatăm gaze de şist, cu respectarea tuturor standardelor europene şi mondiale de protecţia mediului“. 
Sursa: mediafax.ro