Cele mai importante centre de afaceri ale Capitalei apartin unor fonduri de investitii si dezvoltatori din Austria

Exista doua categorii de investitori straini care “joaca” pe piata imobiliara romaneasca: cei care construiesc si cei care cumpara la cheie. In ambele cazuri, sumele vehiculate sunt de milioane de euro, in cazul cumpararii de imobile la cheie fiind vorba chiar de zeci de milioane de euro.




In acest an, investitiile straine pe aceasta piata ar putea depasi 1,2 miliarde de euro, daca ar fi sa adunam toate proiectele aflate “pe lista” in acest moment si pentru care negociaza deja mai multi potentiali cumparatori.
In Romania, pentru prima data se poate spune ca legea o fac vanzatorii, pentru ca exista mai multi bani disponibili decat proiecte la cheie, preferate de cumparatorii grabiti. Grupuri internationale, specializate pe investitii imobiliare, vehiculeaza in piata sume de peste 50 de milioane de euro pentru o singura tranzactie. Atat a platit anul trecut CA Immo pentru Bucharest Business Park, iar Europolis a dat chiar mai mult, 65 de milioane de euro pentru a doua parte a proiectului de spatii industriale Cefin. De altfel, reprezentantii Europolis au anuntat, pentru perioada 2006-2007, ca ar putea aduce in Romania circa un miliard de euro, daca vor gasi proiecte viabile in care sa investeasca, pentru fiecare, sume in valoare de minimum 15 milioane de euro.


Tragand linie, pana in prezent, Europolis a achizitionat proiecte de 180 de milioane de euro, Immofinanz, de peste 140 de milioane si CA Immo, 120 de milioane de euro.
Pentru alte cladiri, unele inca neterminate sau aflate doar in faza de proiect, se duc negocieri stranse, al caror rezultat se va vedea in a doua parte a acestui an. Printre cele mai “vanate” de investitori sunt America House, detinuta de GTC si care este finalizata si inchiriata, Millenium Business Center, care ar urma sa fie gata la sfarsitul anului, Victoria Park.
Nu este de mirare ca cererea este atat de mare, din moment ce cladirile de birouri de clasa A, de lux, din Bucuresti sunt neincapatoare pentru chiriasi. Rata de neocupare a scazut sub 5% in acest an, fiind una record in regiune. Datorita cererii atat de mari, chiriile au crescut din nou la 20-25 euro/mp, in conditiile in care, anul trecut, in aceleasi cladiri, dar aflate in constructie, contractele erau semnate la 16-17 euro/mp, potrivit ultimului studiu realizat de Colliers Romania.


In afara de “greii pietei”, care au strans deja in ultimii trei ani portofolii de spatii de peste 100.000 mp fiecare, acum se anunta noi intrari pe aceasta piata. si bancile straine, prin diviziile imobiliare sau direct, investesc in proiecte imobiliare. Astfel, HVB Bank Romania, impreuna cu Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), finanteaza cu peste sase milioane euro construirea centrului comercial Magnolia, ce va fi inaugurat de compania Temvar Center in Brasov, in noiembrie 2006.
Pe de alta parte, Alpha Bank finanteaza cu 100 milioane de euro in dezvoltarea proiectului de apartamente Asmita, al carui developer este un grup indian si pentru care banca ofera dobanzi preferentiale pentru creditele ipotecare adresate beneficiarilor (cu 1% mai putin fata de dobanda obisnuita), potrivit vicepresedintelui Radu Ghetea.


Exista firme care supraliciteaza pe piata imobiliara din Romania. Una dintre acestea este compania turceasca Anchor, care a apelat la credite pentru a-si extinde primul mall (o investitie de 16 milioane de euro) si care isi diversifica in acest moment portofoliul. Astfel, in a doua parte a anului, va da in folosinta o cladire de birouri si din acest an a pornit construirea a 500 de apartamente, tot in zona Militari. In total, si-a propus sa aloce 60 de milioane de euro pentru proiecte rezidentiale.
Exista si investitori prudenti, care inainteaza pas cu pas. Un astfel de exemplu este grupul israelian Neocity, care construieste primul mall din Constanta, City Park Mall, care va totaliza aproape 50 milioane euro. In total, grupul are in vedere dezvoltarea unor proiecte care vor totaliza un miliard de euro, dar care se vor derula pana in 2008-2009.


Cu toate ca sunt anuntate atat de multe proiecte, inca nu se poate vorbi de concurenta pe aceasta piata, proiectele fiind inca putine fata de cerere, iar apetitul investitorilor, din ce in ce mai mare.

Immofinanz – divizie
a Immoeast – Austria

• a intrat pe piata romaneasca in 2004 si a cumparat pana la aceasta data spatii de birouri care totalizeaza circa 160.000 mp.


• Printre investitiile sale se numara Iride Business Park, in extindere, care va totaliza 100.000 mp, cladirile Feper, Global Business Center, Otopeni, Bukarest Corporate Center si Pipera.


• din acest an, va dezvolta si un proiect, aflat in derulare, Baneasa Airport Tower.

Europolis – Austria

• a investit pana in prezent in Romania suma de 180 milioane de euro


• detine cladirea de birouri Europe House si are in dezvoltare
proiectul de spatii industriale
Cefin, care va totaliza la final
o suprafata de 160.000 mp
de inchiriat.


• in acest moment cauta sa cumpere proiecte in toata tara, atat spatii
de birouri, cat si de retail sau
industriale.

CA Immo – Austria

• a intrat pe piata locala in 2003,
cand a cumparat cladirea
de birouri Opera Center.


• intre timp, a mai achizitionat proiectele de birouri Bucharest
Business Park, in extindere,
Charles de Gaulle Plazza
si mai are in vedere si cateva
imobile mai mici, dar la fel de
atractive pentru chiriasi.


• in total a “cheltuit” 120 de milioane
de euro pentru imobile in
Bucuresti.

Anchor Group – Turcia

• a fost primul investitor strain care a “pariat” pe Romania si a construit primul mall, intr-un fost “circ al foamei” din Bucuresti.


• acum detine doua malluri, Bucharest Mall si Plazza Romania, are in constructie o cladire de birouri si in plan doua ansambluri rezidentiale, fiecare cu peste 500 de apartamente.


• in total, investeste in 2006-2008 circa 99 de milioane de euro,
din surse proprii sau imprumuturi bancare.

Neocity Group – Israel

• si-a propus sa investeasca in Romania peste un miliard de euro pana in 2009.

• este finantata prin intermediul Hapoalim Bank, cea mai mare banca din Israel.

• detine doua cladiri de birouri in
Bucuresti, pe care le administreaza.

• construieste un mall la Constanta,
in valoare de circa 50 de milioane
de euro, City Park Mall.

• detine terenuri si are in lucru proiecte pentru sase ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni, Neopark Residence, Neocity Peninsula, Neoforest, Neoresidence, NeoLake Residence, Neocity Office III, care vor totaliza peste 5.000 de locuinte, situate atat in zone centrale, cat si in zone limitrofe, in apropierea unor paduri.