Exista o doza mai mare de profesionalism si de metoda in alegerile pe care le facem in viata cotidiana (cumpararea bunurilor de larg consum sau de folosinta indelungata) sau in maniera in care exploatam utilajele si echipamentele (respectand instructiuni scrise de utilizare), decat in felul in care ne alegem colaboratorii, prietenii, partenerii de viata. Ne lasam prada unor asa-zise intuitii, ne spunem ca fiind oameni ne pricepem la oameni. Dar alegem la intamplare. Intalnirile vietii noastre sociale, de oameni, sunt de cele mai multe ori niste intalniri intamplatoare. Dragostea si casatoria cu atat mai mult. Traim in robia unor legaturi sociale, uneori potrivite alteori nepotrivite noua, personalitatii noastre si aceste legaturi traseaza traiectoria vietii noastre. Suntem o rezultanta a ereditatii noastre, dar si o rezultanta a persoanelor pe care intamplator le-am intalnit. Poate unele dintre ele ne-au schimbat destinul radical si nici nu ne putem imagina, cum ar fi fost viata noastra, daca intr-o anumita zi si la o anumita ora nu ne-am fi aflat intr-un anumit loc. Copiii nostri sunt, putem spune, rezultatul unei intalniri intamplatoare. Noi insine suntem rodul unei intamplari. Inscrisa in gene de-a lungul generatiilor, intamplarea genereaza intamplare.

Cum trebuie luate
deciziile in cariera
Ar trebui sa putem decide in cunostinta de cauza. Ar trebui sa invatam toti, o data cu aritmetica si cu alfabetul, decodificarea comportamentului uman. Ce se poate afla in „cutia neagra” a sufletului, ascunsa privirii noastre si in functie de aceasta, ce ar putea iesi din cutie. Diversitatea infinita a firii, a personalitatii omenesti, incontestabil exista. Incurajator este insa faptul ca oricine poate dobandi niste chei de intelegere a firii omenesti, a unei tipologii umane careia i se poate aproxima un caz sau altul din viata reala si ca asta ne poate ajuta sa ne orientam in lumea oamenilor. Este ca si cum am recunoaste dupa frunze, intr-o padure, stejarul. Nici un stejar nu seamana cu celalalt, dar este si mai deosebit de brad. Astfel il putem recunoaste ca stejar.
Relatiile noastre sociale, de prietenie sau profesionale, ar putea fi astfel tratate de noi insine intr-un mod metodic, aproape profesional. Vom sti ce sa nu cerem unui om, asa cum stim deja ca nu ne asteptam ca radioul sa aiba imagine. Vom intelege ca ne putem instrui pentru relatiile umane la fel de firesc precum ne instruim si pentru interactiunea prietenoasa cu computerul. Vom pune automobilului nostru benzina fara plumb de care are nevoie si vom da colegului nostru sansa sa fie el insusi. Prin „a cunoaste” vom ajunge la „a intelege” si apoi la „a tolera”. Dar mai presus de toate ne vom cunoaste, intelege si tolera pe noi insine. (fragment din cursul de tipologie umana „Intalniri intamplatoare”.    

Consiliere
in cariera
M.D. din Bucuresti – o „trestie ganditoare”
M.D. este primul personaj care apare in aceasta rubrica ce isi propune sa scoata in lumina tinere valori, dar si sa inaugureze o fascinanta vitrina a diversitatii noastre omenesti, ce va cuprinde si oameni pe care sa va doriti sa-i intalniti, dar si un posibil loc pentru dvs., daca sunteti un tanar increzator in propria valoare si care, tocmai de aceea, nu se teme sa se lase cunoscut de un psiholog.
M.D. este un personaj feminin. Provine dintr-o familie de intelectuali din Turnu-Severin si are 34 de ani. Este absolventa a Institutului de Arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti, dar si a unui masterat (planificarea infrastructurii) la Universitatea din Stuttgart, Germania, in 1997. Foarte buna cunoascatoare a limbii engleze (limba in care s-a desfasurat si acest masterat), M.D. a trecut in aprilie 1999 testul computerizat de limba engleza TOEFL, cu un scor de 287 puncte. Mai cunoaste satisfacator franceza, precum si elemente uzuale de germana si italiana. De asemenea, in cadrul noii alfabetizari, cea a erei computerelor, M.D. cunoaste foarte bine Microsoft Word, Excel, Micrografx. Cunoaste si notiuni de baza legate de QuarqXPress, Adobe Photoshop (Macintosh) si aplicatiile statistice SAS/STAT.
Un personaj feminin deosebit. In primul rand, deosebit printr-o inteligenta exceptionala, un QI foarte ridicat, care o incadreaza intr-o elita intelectuala cu procent mic de reprezentare in populatie. Neobisnuit pentru o femeie? Da, daca dam crezare „legendei” ca, cel putin din punct de vedere statistic, barbatii sunt mai inteligenti decat femeile. Da, daca dam crezare gandului ca rezolvarea de probleme, in cadrul unei implicari mai active in lupta cu mediul, a creat barbatului, de-a lungul istoriei, un avans de dezvoltare in planul inteligentei. Oare ce impact sa aiba in viata unei femei faptul de a fi mult mai inteligenta decat majoritatea sau aproape toti barbatii care o inconjoara?
M.D. nu s-a casatorit. Nu intelegeti ca asta s-a intamplat, neaparat, pentru ca este mai inteligenta. Intr-un moment de analiza a propriilor sale prioritati, a optat pentru progresul profesional, progres pe al carui traseu, alaturi de masteratul realizat in Germania, asaza si aspiratii legate de un doctorat. Printre preferintele sale pe traseul acestui progres, activitati pentru care considera ca este cu adevarat buna sau ca are talent, se numara, pe de o parte, cercetarea in domeniul planificarii urbane si regionale. Pe de alta parte, o atrag activitatile de traducere si redactare de carte de specialitate, eventual din domeniul stiintelor sociale (activitati redactionale pentru care are deja o experienta acumulata, colaborand cu mai multe publicatii si edituri), precum si, mai ales, activitati care implica si creativitate. M.D. considera, pe buna dreptate, ca experienta traita in Germania, (in fond o experienta de „supravietuire” intr-un mediu necunoscut) i-a oferit ocazia
sa-si compare inteligenta, educatia, forta de munca si resursele psihice atat cu studenti germani, cat si cu oameni din multe alte tari, si ca acest lucru i-a oferit incredere in resursele proprii.
Hobby-urile sale se leaga tot de viata intelectuala: lectura in limba engleza (in special lectura care-i hraneste interesul pentru politica, economie si sociologie) si navigarea pe Internet.
In personalitatea acestui subiect remarcam, in primul rand, spiritul sau meditativ, reflexiv, visator, preocuparea pentru activitati intelectuale. Este un bun observator si analist al comportamentului uman, al realitatii inconjuratoare, dovedind subtilitate si tact. Datorita acestei atractii deosebite pentru sfera activitatilor intelectuale, dar si daca ne gandim la silueta sa subtire si inalta si la pletele sale lungi, putem supranumi acest personaj „trestia ganditoare”.
Comportamentul social, cel al relatiilor noastre cu ceilalti, este marcat in acest caz de tendinta subiectului de a domina pe cei din jur, de a conduce, de a se autoafirma, in virtutea unei ascendente psihice ridicate. Are disponibilitati, din acest punct de vedere, de a fi lider. Are curaj social, ceea ce inseamna initiativa, inseamna ca este capabila sa-si apere drepturile, sa reprezinte un grup in apararea drepturilor sale, sa convinga si sa persuadeze, sa vorbeasca in public si sa se faca ascultata. In virtutea acestui curaj social, este directa in comunicare, nu umbla cu ocolisuri si, evident, nici cu menajamente.
Probabil ca i se poate reprosa o relativa duritate, mai usor de inteles si de acceptat de catre barbati decat de catre femei. De altfel, comportamentul sau este, strict din punct de vedere psihologic, mai degraba usor masculin, fiind caracterizat de o anumita inhibare a expresivitatii emotionale si de o pretuire mai scazuta a aparentelor.
Cele mai multe asteptari si nevoi ale M.D., evidentiate in peisajul motivational al personalitatii sale, se leaga de nevoia sa perpetua de autorealizare, de autoexprimare a personalitatii si resurselor sale in activitati care sa le puna in valoare, de utilizare a intregului sau potential creativ. De asemenea, M.D. aspira la satisfacerea nevoilor sale de cunoastere, a permanentei sale curiozitati intelectuale, precum si la satisfacerea nevoii sale generale de armonie a vietii si personalitatii sale. Avem de-a face cu o forma de motivatie superioara. Satisfactia sa se leaga de aceste forme de motivatie si de stabilitate. Este in cautarea unei oportunitati profesionale de acest tip si noi, cu incredere in ea, ii dorim succes.tr
r
r
Gabriela Bratu