ChatGPT a fost lansat anul trecut, dar face parte dintr-un set mai larg de tehnologii dezvoltate de OpenAI, un start-up cu sediul în San Francisco.

Reprezintă o nouă generație de sisteme de inteligență artificială care pot conversa, pot genera text lizibil la cerere și chiar pot produce imagini și videoclipuri.

Instrumentul ChatGPT a uimit pe toată lumea prin capacitatea sa de a îndeplini o gamă largă de sarcini, de la promovarea examenelor, până la redactarea unor discursuri.

Cu doar zece ani în urmă, cercetările legate de inteligența artificială păreau ceva de domeniul SF, iar predicțiile despre felul în care vor modela industriile nu sunau deloc bine pentru angajați.

În 2013, doi economiști de la Universitatea Oxford, Carl Benedikt Frey și Michael Osborne, anticipau că aproximativ 47% din locurile de muncă din SUA sunt amenințate de „computerizare” sau automatizare, scrie Fortune.

ChatGPT ar putea genera mai multă concurență, iar asta va duce la scăderea salariilor

Un deceniu mai târziu, automatizarea a devenit o realitate și devine rapid parte din aproape fiecare industrie. Dar Frey nu mai crede că aproape jumătate dintre locurile de muncă vor fi luate de IA. El consideră, totuși, că ChatGPT ar putea genera mult mai multă concurență, iar asta ar duce la scăderea salariilor.

„Cred că există riscul ca ChatGPT să ne facă mult mai productivi în chestii ușor de făcut, dar partea greu de înțeles este cum putem folosi IA pentru a crea inovații, care apoi creează noi industrii”, a declarat Frey pentru Fortune.

Au existat și alte tendințe care au dus la scăderea salariilor

El a amintit alte tendințe care au condus deja la scăderea salariilor – de la revoluția computerelor, care a afectat locurile de muncă ale oamenilor cu venituri medii, până la scăderea constantă a veniturilor bărbaților cu vârstă înaintată.

Dacă ChatGPT reușește să genereze o mai mare concurență, asta ar putea duce la o traiectorie descendentă, a spus el.

Comparat cu Uber: A redus capacitatea de câștig

Anterior, Frey a comparat ChatGPT cu Uber, care a perturbat piața taxiurilor, crescând cererea de șoferi și scăzând salariile cu aproximativ 10%.

„Uber nu a redus cererea de șoferi de taxi”, a spus Frey.

„A crescut numărul persoanelor care conduc mașini pentru a-și câștiga existența, dar a redus capacitatea de câștig a șoferilor”, a subliniat el.

Apariția ChatGPT a generat deja concurența pentru IA între marile companii de tehnologie, forțând Google să vină cu un rival. Compania și-a anunțat propriul chatbot, numit Bard. De asemenea, Microsoft a alocat 10 miliarde de dolari companiei-mamă a ChatGPT, OpenAI.

„Faptul că ChatGPT este disponibil pentru toată lumea este o schimbare uriașă. Cât de mult reprezintă o schimbare în ceea ce privește inovația, cred că este discutabil”, a spus Frey.  El rămâne optimist cu privire la  inovațiile IA și ce ar putea însemna ele pentru progresul tehnologic.

„Cu toții ne dorim tehnologii care să creeaze noi tipuri de locuri de muncă, noi tipuri de industrii, noi cerințe de forță de muncă”, a spus el.

ChatGPT este alimentat de inteligența artificială generativă, care creează conținut nou după ce se antrenează pe baza unor cantități mari de date – o tehnologie pe care Microsoft permite mai multor clienți să o utilizeze. Potențialul de afaceri al acestor programe a atras investiții masive de capital de risc în startup-urile care le produc, într-o perioadă în care finanțarea a fost în mod normal redusă.