Tot mai mulţi părinţi aleg varianta taberelor de studii în străinătate ca o soluţie pentru dezvoltarea educaţională, aprofundarea uneia sau mai multor limbi străine, precum şi pentru orientarea către un domeniu de activitate profesională. 

Astfel, peste 1.000 de copii români participă anual în tabere de studii în străinătate, în peste 15 ţări din Europa, la care se adaugă China, Noua Zeelandă, Canada, Australia sau SUA şi nu numai, conform studiului IntegralEdu. Printre destinaţiile noi cu cele mai multe cereri se numără Portugalia şi Malta. 

'Trebuie făcută o distincţie clară între taberele educaţionale şi cele turistice. Într-un program educaţional, participanţii sunt în permanenţă în contact cu profesorii de limbi străine şi acumulează informaţii din activităţile realizate, care îi vor ajuta să aleagă mai uşor spre ce zonă să se îndrepte în carieră. Spre deosebire de excursiile şi vacanţele standard, în taberele educaţionale tinerii sunt expuşi 24/7 la o limbă străină, la cultura şi stilul de viaţă local. Populare sunt şi programele în care tinerii simulează două săptămâni de studiu a unui program anume la liceu sau universitate. Mulţi dintre ei vor să-şi continue studiile în străinătate, iar acesta este un prilej perfect de evaluare a modului în care s-ar putea adapta cu mediul respectiv', precizează Alexandra Piha, consultant la IntegralEdu. 

Cele mai căutate destinaţii rămân şi în 2016 Marea Britanie, Germania, Elveţia, Franţa şi Spania. Costurile taberelor includ, pe lângă programul de cursuri, activităţi sportive, excursii, cazare, masă, monitorizare şi asistenţă permanentă, transfer la şi de la aeroport. 

Costul unei tabere variază de la 350 de euro, pentru o săptămână în Bulgaria, la 700 de euro pentru aceeaşi perioadă în Germania, ajungând şi la 2.585 de franci elveţieni sau mai mult pentru o tabără de două săptămâni în Elveţia, la Leysin spre exemplu, unde copiii pot studia engleza, franceza sau germana, unde fac activităţi interactive şi excursii. 

Cei mai mulţi elevi participanţi la astfel de tabere provin din licee de top din întreaga ţară, în principal din Bucureşti, dar şi din Republica Moldova. 

AGERPRES