Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și directorul general al Societății Electrocentrale Craiova SA, Dan Vasile, au semnat acordul de finanțare o nouă centrală în România. Proiectul asupra căruia și-au pus aceștia semnătura se intitulează „Capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficienta de 295 MW pentru Societatea Electrocentrale Craiova SA”.

Noua centrală ar trebui să fie pusă în funcțiune în 2026.

Finanțarea face parte din PNRR

Potrivit Ministerului Energiei, această finanțare face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – măsura de investiții I.3, jalonul 133, jalon aferent cererii de plată nr. 2. Valoarea proiectului este de 1.280.727.485 lei fără TVA, iar valoarea finanțării nerambursabile acordate din PNRR 825.820.244,59 lei fără TVA.

Obiectivul proiectului constă în realizarea unei capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare, de înaltă eficiență, de 295 MW, care va înlocui actualele capacități energetice existente, care funcționează pe cărbune. De asemenea, va avea un impact important în atingerea țintelor Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei si Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021-2030 privind energia și clima.

Investiția va asigura furnizarea de energie electrică și termică

Totodată, va contribui la atenuarea provocărilor cu care se confruntă Societatea Electrocentrale Craiova SA prin asigurarea energiei termice și electrice în concordanță cu solicitările comunității.

Investiția va asigura furnizarea de energie electrică și termică consumatorilor.

S-a închis un jalon important din PNRR în timp record

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a menționat că investiția de la Craiova este proiectată pentru a beneficia de cele mai noi tehnologii în domeniu. Ea constituie o garanție pentru toți craiovenii pentru acces sigur la energie electrică și termică cu emisii scăzute de CO2.

“Așa cum am promis, am reușit închiderea acestui jalon important din PNRR în timp record și la termenul asumat. Mulțumesc tuturor celor care au depus eforturi, pe parcursul timpului, pentru atingerea acestui obiectiv important.

Investiția de la Craiova este proiectată pentru a beneficia de cele mai noi tehnologii în domeniu, fiind o garanție pentru toți craiovenii pentru acces sigur la energie electrică și termică, cu emisii scăzute de CO2, ceea ce înseamnă un aer mai curat și o calitate a vieții mai bună pentru întreaga comunitate.

Vom continua în ritm accelerat marile proiecte de investiții în sectorul energetic românesc și absorbția de fonduri europene”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.