Celsius Network, creditorul american de criptomonede, a depus cererea de faliment

Celsius Network a scos la iveală că se confruntă cu o gaură de 1,2 miliarde de dolari în bilanțul său, cauzată de ceea ce directorul executiv Alex Mashinsky a numit investiții „slabe” și alte pierderi „neanticipate”.

Celsius a făcut această dezvăluire în contextul în care a solicitat săptămâna aceasta protecția împotriva falimentului în SUA, după ce în iunie a înghețat fondurile clienților, ceea ce a făcut-o cea mai recentă victimă a prăbușirii piețelor de cripto-monede care a forțat alte două mari companii să intre recent în faliment.

Mashinsky, care a co-fondat Celsius în 2017, a expus joi, într-un document de 61 de pagini depus în instanță, amploarea problemelor companiei cu sediul în New Jersey. Acesta a arătat datorii de 5,5 miliarde de dolari și active de doar 4,3 miliarde de dolari.

Marea majoritate a obligațiilor, 4,7 miliarde de dolari, au fost atribuite utilizatorilor Celsius. Documentul a sugerat că aceștia s-ar putea confrunta cu pierderi semnificative și a pus problemele companiei pe seama unui amestec de pariuri greșite, a condițiilor de piață și a eșecului în gestionarea creșterii sale rapide.

„Cantitatea de active digitale de pe platforma Celsius a crescut mai repede decât era pregătită compania să implementeze. Ca urmare, compania a luat ceea ce, în retrospectivă, s-a dovedit a fi anumite decizii proaste de implementare a activelor”, a scris Mashinsky în dosar.

Compania americană a atras active în valoare de miliarde de dolari

Celsius a fost unul dintre cei câțiva creditori de criptomonede care au atras active în valoare de miliarde de dolari de la investitorii obișnuiți în ultimii ani. Acesta promitea rate ale dobânzii de până la 18% pentru anumite criptomonede.

Al doilea cel mai mare fond de pensii din Canada, Caisse de dépôt et placement du Québec, și firma de investiții WestCap au condus anul trecut o rundă de finanțare de 600 de milioane de dolari care a evaluat Celsius la 3 miliarde de dolari.

Finanțatorul este a treia mare companie criptografică care își cere falimentul, după brokerul cripto Voyager Digital și fondul de acoperire Three Arrows Capital. Toate trei au fost afectate de prăbușirea prețurilor activelor criptografice și de înghețarea creditării pe piață.

Compania a făcut mai multe greșeli care au dus la pierderi

Mashinsky a recunoscut o serie de greșeli care au dus la pierderi și la investiții detaliate care au făcut ca Celsius să nu poată returna banii clienților, în timp ce a suferit o criză bancară în acest an.

Una dintre acestea a fost o pierdere de 510 milioane de dolari descoperită în 2021, când Celsius a încercat să recupereze garanțiile pe care le pusese în gaj pentru a acoperi împrumuturile de la o „platformă privată de creditare” fără nume.

„Creditorul nu a fost în măsură să returneze garanția  în timp util”, a scris Mashinsky. Aproximativ 440 de milioane de dolari din această sumă rămâne neachitată, a adăugat el.

De asemenea, Celsius a înregistrat pierderi de aproape 100 de milioane de dolari atunci când garanțiile pe care le pusese în gaj pentru a asigura un împrumut de la Tether – emitentul de stablecoin care este un investitor în Celsius – au fost lichidate de comun acord în ultimele luni.

Un miliard de dolari din fondurile Celsius erau nelichide

Mashinsky a declarat că aproximativ 1 miliard de dolari din fondurile Celsius erau nelichide, deoarece fuseseră angajate în operațiunea de minerit bitcoin a companiei sau investite într-o versiune a rețelei Ethereum care nu a fost lansată.

El a sugerat că planul de redresare al Celsius ar putea implica utilizarea bitcoin-ului generat de operațiunile sale miniere pentru a „rezolva deficitul actual de criptomonede”.

Pe lângă faptul că a recunoscut greșelile companiei, el a dat vina pe „dezinformarea” din mass-media și de pe rețelele de socializare pentru că a încurajat clienții să retragă fonduri în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari pe parcursul a cinci zile în luna mai.

Mashinsky a declarat că Celsius era pe cale să își rezolve problemele atunci când piața s-a schimbat anul acesta, scrie Financial Times.

„Compania consideră că ar fi reușit, probabil, în viitorul apropiat, dacă piața ar fi rămas relativ stabilă.”