Datorita eforturilor autoritatilor locale si ale locuitorilor, Praga se intoarce, incet, incet la viata. Iar daca nu ati vazut-o inca, acesta e un moment la fel de bun ca oricare. Praga este unul dintre acele orase a carui varsta si imagine impunatoare il fac pasibil de a fi considerat de catre turisti „cel mai frumos oras” pe care l-au vazut in viata lor. Capitala Republicii Cehe are grija, inca din primul moment, sa impresioneze vizitatorul si sa il faca sa se simta mic in fata monumentelor grandioase care i se infatiseaza.
Desi devastata de inundatiile ce au cuprins intreaga Europa in luna august, Praga a fost redeschisa turismului, in proportie de 99%, la inceputul lunii septembrie. Doar metroul ramane partial inchis, insa mijloacele de transport au fost redirectionate pentru a suplini aceasta lipsa. Autoritatile cehe estimeaza ca distrugerile aduse metroului se ridica la sase miliarde de coroane, doar o mica parte din totalul de trei miliarde de dolari la care se estimeaza pierderile totale ale Cehiei.
Inundatiile nu au distrus spiritul acestui „Paris al Estului”, cum mai este numit orasul. Desi Praga gazduieste acum de trei ori mai putini turisti fata de zilele in care Vltava era linistita, autoritatile au incredere ca acestia vor reveni.
Praga te invita sa o vizitezi pe jos, pentru ca are atat de multe sa iti arate. Pentru deplasarea de la o locatie la alta poate fi folosit tramvaiul sau autobuzul, care circula dupa un orar bine stabilit. Un bilet valabil pe trei zile costa 200 de coroane, in timp ce unul valabil pe sapte zile, e 250 de coroane.
Castelul din Praga, datat din secolul IX, domina orasul. Situat pe unul din cele cinci dealuri ale orasului, el adaposteste o serie de obiective turistice, cum ar fi: Palatul Regal, Biserica Sf. Gheorghe, catedrala Sf. Vitus sau Strada de aur. Plimbarea prin castel e gratuita, dar vizitarea obiectivelor se plateste. Se pot cumpara bilete pentru toate obiectivele (de la 40 la 220 de coroane, in functie de obiectivele alese) sau doar pentru unul singur. Pentru a vedea curtea principala a castelului de la inaltimea de 300 de trepte a turnului catedralei Sf. Vitus, trebuie sa platiti 20 de coroane.
Orasul vechi este impresionant prin piata centrala care adaposteste Catedrala Sfintei Fecioare si Primaria Veche cu faimosul ei ceas astronomic. Piata este cel mai cunoscut loc de intalnire din oras, iar de sub ceasul astronomic pleaca grupurile de turisti inscrise la unul din tururile facute pe jos. Un astfel de tur alaturi de un ghid costa in jur de 300 de coroane, cu o reducere de 50-100 de coroane pentru studenti. Cel mai interesant este turul care evoca locurile celor mai cunoscute legende urbane ale orasului, denumit si „Orasul magic”, din cauza miturilor. Din piata porneste o retea intreaga de stradute inguste, intesate cu magazine de suveniruri, baruri si cafenele. Cele mai cautate suveniruri sunt cristalele si reproducerile din portelan ale celor mai interesante case. O astfel de lucrare in miniatura costa intre 200 de coroane si cateva mii, in functie de marime si acuratetea detaliului.
Mala Strana este un cartier vechi si frumos, ideal pentru plimbari si pentru petrecerea unei seri intr-un restaurant tipic cehesc. Tot aici puteti urca in Observator, o copie in miniatura a turnului Eiffel.
Cartierul evreiesc a scapat neatins de ororile razboiului. Adaposteste o serie de sinagogi si faimosul cimitir evreiesc.    

Multe case de schimb percep comision
In Praga este recomandat sa schimbi bani doar la casele de schimb, nu la valutistii de pe strada, care sunt surprinzator de multi. Atentie la comision! Unele case de schimb au comisioane ridicate, iar informatia este greu lizibila; alte case percep sume fixe daca schimbati bancnote de 100 de dolari sau de euro.

Cursul monedei nationale (coroana, Kc)
1 euro = 30,7 Kc
1 $ = 30,5 Kc

Cum se ajunge la Praga
· Cu masina
Alegand ruta Ungaria – Slovacia – Cehia, beneficiati de autostrada de la Budapesta pana la Praga. In toate trei tarile trebuie sa platiti taxe de autostrada. Acestea difera in functie de timpul pe care vreti sa il petreceti in tara respectiva. Pretul benzinei urca pe masura ce va indepartati de Romania, asa ca faceti calculul dinainte. Pe teritoriul slovac veti parcurge in jur de 100 de km, asa ca nu va schimbati prea multi bani.

Preturi pentru combustibili in Cehia:
Benzina Premium        0,7545 euro
Benzina fara plumb    0,8731 euro
Motorina        0,6780 euro

· Cu avionul
Pretul unui bilet de avion Bucuresti – Praga porneste de la 200 euro.

· Cu trenul
Clasa I:        160 euro
Clasa a II-a:    106 euro

cel mai ieftin pranz costaa trei euro
Preturile pentru o masa pentru o persoana pleaca de la 100 de coroane, intr-un restaurant modest,
si pot ajunge la cateva mii intr-unul de lux. Cel mai bun ghid al restaurantelor din Praga il gasiti
pe site-ul www.praguepost.cz. De baut, daca tot sunteti in Cehia, ar trebui sa beti bere. O halba costa in jur de 25 de coroane.Daca intentionati sa stati mai multe zile, nu ocoliti supermarketurile. Veti constata ca veti face economii daca va preparati singuri sandviciurile.

Puncte de informare pentru turisti
Birourile de informatii turistice din gara si in piata centrala ofera o multime de servicii:
· variante de cazare pentru toate buzunarele
· bilete pentru transport in comun, concerte, spectacole etc.
· harti si ghiduri turistice
· cartele de telefon.

Parcarea in centru:
· zona portocalie are timp maxim de parcare o ora, care se plateste cu 40 de coroane.
· in zona verde se poate stationa timp de maximum 6 ore. O ora de parcare costa 30 de coroane.
· zona albastra este destinata doar locuitorilor din zona.
Variante de cazare
· o camera dubla intr-un hotel de 2 stele costa intre 35 si 60 euro pe zi
· intr-un hotel de 3 stele o camera dubla costa intre 60 si 90 euro
· camerele duble din hotelurile de 4 si 5 stele au preturi incepand de la 90 de euro.