«Câteva mii de euro pentru o destinație exclusivistă, unde, obligatoriu, pot fi practicate sporturile de iarnă». Așa arată, pe scurt, planul pe care Bogdan C. și-l face, în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă. Nu pornește de unul singur la drum, ci are un grup de prieteni, „oameni cu stare și ei“, care nu se uită la bani atunci când vine vorba de distracție. Printre zonele de lux pe care Bogdan C. le-a ales, de-a lungul timpului, s-au aflat și Courchevel (Franța), Cortina d’Ampezzo (Italia) sau St. Moritz (Elveția). Pentru cei care aleg Austria, cazarea se face mereu la cinci stele, la cele mai faimoase și sofisticate hoteluri, unde tarifele pentru o singură noapte sunt similare unor chirii lunare în locuințe de lux din București.

Vacanțele din această categorie ajung și la 7.000 de euro. „În prezent, schiul poate oferi adrenalină dacă alegi să practici helischiul sau dacă te aventurezi în zone cu pârtii neamenajate“, spune Madalina Grosu, project manager Happy Tour Group. În afara zonelor menționate deja, mai sunt câteva locuri pe care turiștii români nu le-au ratat, în ultimii ani. Chamonix Mont-Blanc este foarte cunoscută în rândul schiorilor cu buget generos, în timp ce Les Trois Vallees din Franța este cea mai mare zonă de schi, cu 175 lifturi ce conectează 16 stațiuni. De asemenea, Zermatt (Elveția) oferă schiorilor ocazia de a trece granița cu schiurile din Elveția în Italia. 

De la 6.000 la 20.000 de euro

„O vacanță de o săptămână într-un hotel de cinci stele cu acces la facilitățile de spa, mese cu meniuri gourmet, sau într-o vilă elegant decorată, cu majordom și bucătar personal poate să coste de la 6.000 la 7.000 euro pentru două persoane până la peste 20.000 euro pentru închirierea unei vile micuțe, cu tot cu personal“, mai spune Mădălina Grosu. Potrivit acesteia, pentru primăvara anului viitor turiștii amatori de schi au preferat ca destinație Italia, cu zona Cortina d’Ampezzo și Bolzano, în timp ce în Austria s-au îndreptat mai degrabă spre St. Anton și Tyrol.

„Destinația cea mai luxoasă este stațiunea franceză Courchevel. Aici nu îți lipsește absolut nimic în hotelurile de cinci stele. În Courchevel poți schia fără întrerupere pe pârtiile de schi foarte bine amenajate, te poți bucura de o gastronomie de excepție cu restaurante premiate cu stele Michelin“, spune Ana Goicea, director Cocktail Holidays. De exemplu, continuă Goicea, o noapte la hotel Sivoliere de cinci stele, în Courchevel, de Crăciun și Revelion, costa 1.150 euro într-o cameră standard cu demipensiune inclusă. În acest tarif este cuprins și transferul privat al hotelului în toată stațiunea, la orice oră din zi pe durata sejurului. Cina de Revelion ajunge la 350 euro de persoană. „La Cocktail Holidays am vândut sejururi la schi cu 700 euro pentru o cameră pe noapte, cu demipensiune inclusă în perioada de sezon. Turiștii care solicită asemenea excursii știu foarte bine ce își doresc, sunt obișnuiți cu servicii de cinci stele, vor să se simtă foarte bine în vacanță și să uite de stresul de la birou“, completează Ana Goicea.

La capătul lumii

Tot la categoría „lux“ intră și „vacanțele temerare“ ale celor care vor să descopere locuri unice în lume cum ar fi Antarctica, lansată în luna noiembrie, la Târgul de Turism al României, de către agenția de turism Agetur. Un astfel de pachet presupune o croazieră de 14 nopți, cu unul dintre cele mai luxoase pacheboturi din lume, Celebrity Infinity, prețul pornind de la 3.500 de euro de persoană. În acest preț sunt incluse 14 nopți de cazare cu pensiune completă, bilet de avion (de la București la Buenos Aires – locul de plecare al vasului de croazieră), transferurile și altele. Turiștii fac turul Antarcticii, privesc focile, urșii polari, pinguinii. Expedițiile din ținuturile gheții încep în Ushuaia, iar în decursul celor 14 zile se vor vizita nenumărate insulițe polare și subpolare.

Este bun și mai ieftin

Dar, cea mai mare categorie de public este reprezentată de turiștii cu venituri medii, care plătesc undeva între 350 și 700 euro pentru un sejur la schi în Bulgaria sau Austria. „Bansko este, de departe, cea mai căutată stațiune de schi, din Bulgaria. Următoarea, ca popularitate, este Borovets și mai puțin Pamporovo. Costurile diferă în funcție de perioada de vacanță.

Doi adulți plătesc pentru cinci nopți, cu mic dejun inclus, în perioada anului nou, între 170 și 370 euro la patru stele. O perioadă interesantă este după 10 ianuarie, când prețurile scad și sunt oferte speciale de genul: plătești șase nopți și stai șapte, care se combină și cu reducerile early booking“, spune Sebastian Constantinescu, proprietar Travel Planner. În general, adaugă acesta, Bulgaria, unde merg anual 20.000 de turiști, este considerată o alternativă mai bună față de România, datorită infrastructurii și condițiilor pe care le oferă în privința sporturilor de iarnă.

O vacanță de o săptămână într-un hotel de cinci stele cu acces la facilitățile de spa, mese cu meniuri gourmet, sau într-o vilă elegant decorată, cu majordom și bucătar personal poate să coste de la 6.000 la 7.000 euro pentru două persoane, până la peste 20.000 euro pentru închirierea unei vile micuțe, cu tot cu personal.

Mădălina Grosu, project manager Happy Tour Group