Un clasament realizat de TripAdvisor arată că cea mai frumoasă plajă din lume este Olhos de Agua (Albufeira, Portugalia). Situată în pitorescul sat de pescari Olhos d’Água, este înconjurată de palmieri exotici. Îi face concurență o altă plajă superbă din Albufeira, Falesia, lungă de trei kilometri și presărată cu nisip alb. În perioada verii este foarte aglomerată și căutată de familii cu copii.
La fel de frumoasă ca peticele de nisip ale Portugaliei este și Phra Nang Beach (Krabi, Thailanda). Fără dubiu, este cea mai apreciată plajă a Thailandei, poate chiar și a întregii Asii de Sud-Est. Nisip alb și reclife masive, lipsită de poluare, trafic și zgomot.
Aproape de România
Mulți români ajung în Zakynthos convinși și de imaginea golfului unde se află plaja Navagio. Deși izolată, este una dintre cele mai faimoase și fotografiate plaje ale Greciei, atrăgând anual zeci de mii de turiști. Transferul către Navagio se face doar cu barca. Tot în Grecia se află o altă plajă cotată drept una dintre cele mai frumoase de pe glob. Este vorba de Elafonisi, din Creta, separată de țărm de o lagună adâncă de doar un metru. Plaja are nisip alb și amintește de paradisurile Asiei.
Pe podimiumul frumuseții sunt, așa cum era de așteptat, și plajele din Italia. La acest capitol, Tropea domină. Situată în regiunea Calabria, este faimoasă pentru nisipurile sale și apa cristalină fără egal în lume. Plaja încă își păstrează aproape intactă frumusețea naturală. Nimic comercial nu se găsește pe această plajă. Cele mai bune luni pentru a o vizita sunt aprilie, august și octombrie, însă rezervările hoteliere trebuie făcute cu mult timp în avans din cauza traficului mare de turiști.
O altă plajă frumoasă din Italia este Cala Luna, situată în Sardinia; accesul aici se face doar cu barca. Plaja, situată în Golful Orosei, te întâmpină  un mix de nisip și pietre, iar apa este transparentă, în culori schimbătoare.  Locul este îndrăgit de iubitorii de scuba diving și de cei ce preferă o viață de noapte activă.
Nici Turcia nu este mai prejos la capitolul plaje. Cea mai frumoasă este Iztuzu, aflată în sud-vestul țării. Lungă de 4,5 kilometri, este ca o săgeată ce creează o barieră naturală între delta râului Dalyan și Marea Mediterană. Tot în Turcia, o altă plajă a cărei frumusețe este recunoscută la nivel internațional este Icmeler (Marmaris).
Ultima, dar nu cea mai puțin căutată, în rândul plajelor lumii este Playa de ses Illetes din cea mai mică insulă baleară, Formentera. Este supranumită „Caraibele Mediteranei“, datorită nisipului extrem de fin și apei pure.