De-a lungul deceniilor și chiar al secolelor, aceste clădiri-simbol au rămas o emblemă pentru orașele respective. Fie că fac parte din viața de zi cu zi a localnicilor sau sunt atracții pentru turiști, aceste structuri notabile servesc drept mărturie a trecerii timpului, oferind o imagine clară asupra istoriei și culturii comunităților în care se află.

Dar, doar pentru că au rezistat de ani de zile, nu înseamnă că nu au evoluat, atât din punct de vedere fizic, cât și cultural.

Iată nouă clădiri-simbol, privind înapoi la istoria și la starea lor actuală, potrivit Architecturaldigest.

Clădirea Flatiron (New York, USA)

Una dintre cele mai emblematice clădiri ale orașului New York, clădirea Flatiron se află în Manhattan din 1902. Clădirea în formă triunghiulară a fost proiectată de Daniel Burnham și a fost concepută pentru a se potrivi unui teren cu trei laturi, la intersecția dintre Fifth Avenue și Broadway.

De atunci, orașul a adăugat în fața clădirii o piață, care oferă spații publice, chioșcuri cu mâncare și decorațiuni și plante de sezon.

Flatiron Building
SURSA FOTO: Wikipedia – Rob Young

Turnul Eiffel, o clădire-simbol pentru Paris

Turnul Eiffel a trecut printr-o serie de transformări, de la construirea sa, în 1888. Turnul Eiffel își schimbă înălțimea cu câțiva centimetri (aproximativ 4 cm) în fiecare an, din cauza contracției și dilatării aliajului de metale, însă revine mereu la înălțimea inițială.

Până în vârful turnului sunt 1.655 de trepte, iar asta înseamnă echivalentul unui bloc cu peste 100 de etaje.

turnul eiffel
SURSA FOTO: Dreamstime

Sagrada Familia (Barcelona, ​​Spania)

Capodopera arhitectului Antoni Gaudí, Sagrada Familia este încă în construcție. Ridicarea sa a început în 1882 și urmează fie finalizată în 2026. Gaudí știa că biserica nu va fi finalizată în timpul vieții sale, așa că a lăsat instrucțiuni detaliate și planuri pentru cei care vor continua lucrarea după moartea sa.

Imaginea din stânga arată biserica în 1935, la aproximativ 10 ani după moartea lui Gaudí. Anul trecut, organizația care supraveghează finalizarea structurii a spus că cele patru turnuri principale, care reprezintă cele patru Evanghelii, au fost în sfârșit finalizate.

Sagrada Familia
sursa: Claudiu Popa/Capital.ro.

Opera din Sydney (Australia)

În comparație cu Sagrada Familia, construcția Operei din Sydney s-a încheiat. Dezacordurile cu privire la bugetul proiectului au fost printre motivele principale ale întârzierii lucrărilor, ducând, în cele din urmă, la demisia arhitectului original, Jørn Utzon.

În prezent, este printre cele mai recunoscute clădiri-simbol din lume și primește anual aproximativ 11 milioane de vizitatori.

opera Sydney
SURSA FOTO: Instagram

Taj Mahal (Agra, India)

Taj Mahal are o vechime de aproape 400 de ani și este exemplul perfect de arhitectură islamică.

Situat în Agra, cupola sa în formă de ceapă este considerată cea mai impresionantă caracteristică a celebrului mausoleu. Una dintre cele mai notabile schimbări făcute de-a lungul anilor a fost culoarea. Când a fost construită, clădirea era de un alb sidefat, dar de atunci a trecut prin diferite nuanțe de galben.

Taj Mahal
SURSA FOTO: Yann Forget / Wikimedia Commons

Empire State Building (New York City, New York)

Când Empire State Building s-a deschis, în 1931, a fost poreclită ”Empty State Building”, deoarece o mare parte din spațiul de birouri era nefolosit.

Când a fost terminată, era cea mai înaltă clădire din lume, dar America plonja în Marea Depresiune, iar chiriașii corporativi nu se înghesuiau. Clădirea nu a fost profitabilă decât după cel de-al Doilea Război Mondial. Astăzi, este una dintre cele mai recunoscute construcții din New York.

Clădirea Reichstag-ului (Berlin, Germania)

Construită între anii 1884 și 1894, clădirea Reichstag-ului a fost folosită inițial ca sediu al parlamentului în Imperiul German și în timpul Republicii de la Weimar (după Primul Război Mondial).

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea în stil renascentist a fost puternic avariată. Cu toate acestea, a fost restaurată cu meticulozitate și acum arată ca la început.

Berlin Germania
Sursa foto: Dreamstime

Monumentul Washington (Washington, DC, SUA)

„Construit sub forma unui obelisc egiptean, evocând eternitatea civilizațiilor antice, Monumentul Washington întruchipează uimirea, respectul și recunoștința pe care națiunea americană le-a simțit pentru cel mai iubit părinte fondator al său”, explică National Park Service. Situată în Washington, DC, este cea mai înaltă structură din oraș, fiind situată pe National Mall, între Capitoliu și Memorialul Lincoln.

Washington monument
SURSA FOTO: nps.gov

Turnul Londrei

William Cuceritorul a construit Turnul Alb – cea mai veche parte a Turnului Londrei – în 1066, pentru a demonstra puterea normandă și a-și afirma dominația.

Clădirea emblematică are vedere la râul Tamisa. „Turnul reprezintă, mai mult decât orice altă structură, semnificația cuceririi normande a Angliei de la jumătatea secolului al XI-lea, impactul pe care l-a avut asupra promovării legăturilor mai strânse cu Europa, asupra limbii și culturii engleze și în crearea uneia dintre cele mai puternice monarhii din Europa”, explică UNESCO.

Structura găzduiește Bijuteriile Coroanei și este vizitată de milioane de turiști în fiecare an.

SURSA FOTO: Wikipedia – Bernard Gagnon