Achiziţionarea unui laptop nu este un lucru uşor atunci când dispui de un buget limitat, iar oferta din magazine este extrem de variată. De regulă, cei care caută un laptop nu ţin cont de brand, preţul fiind acela care dictează achiziţia. Este adevărat că majoritatea producătorilor de laptopuri folosesc componente comune, având aceiaşi furnizori, dar diferenţa se face prin design, sisteme de răcire, materiale folosite şi tehnologii proprii.

Spre exemplu, Lenovo, care este cel mai mare producător de PC-uri din lume, după ce a depăşit în urmă cu câţiva ani HP, este premiat anual pentru designul laptopurilor sale. Anul acesta, atât laptopurile, cât şi desktopurile all-in-one au fost premiate în cadrul galelor iF Design şi Red Red Dot Design Award, cele mai mari şi mai prestigioase competiţii internaţionale de design. Asus a inclus în laptopurile sale o tehnologie exclusivă denumită Splendid care optimizează în mod automat anumite setări de afişare a imaginilor pentru a oferi o experienţă cât mai bună. Rezultatul este o gamă de culori mai bogate şi intense, precum şi imagini de o calitate impresionantă. De asemenea, majoritatea laptopurilor Asus au inclusă tehnologia IceCool care previne supraîncălzirea zonei de suport a palmelor. Americanii de la HP au la rândul lor o tehnologie proprie denumită Leap Motion SE. Aceasta permite utilizatorului să exploreze şi să se joace folosind mişcări naturale ale mâinii în aer.

Odată ce te-ai hotărât asupra brandului, alegerea se simplifică. Legat de  ecran, cea mai comună rezoluţie este în continuare 1.366×768 pixeli. Laptopuri cu o rezoluţie mai mare şi cu o digaonală de peste 15 inch costă peste 3.000 de lei. La capitolul ecran, dacă intenţionezi să foloseşti laptopul şi în exterior, trebuie ca acesta să fie antiglare pentru a putea vedea ceva atunci când lumina soarelui va bătea direct în el. Există, de asemenea, ecrane tactile, însă acestea sunt dificil de utilizat, dacă ecranul nu e rabatabil. În privinţa procesorului, a plăcii grafice, dar şi a memoriei RAM, lucrurile stau iar destul de simplu. Americanii de la Intel sunt lideri pe piaţa de procesoare, iar modelele i3, i5 sau i7 sunt alegerea evidentă în funcţie de buget. Placa grafică este recomandat să fie dedicată, iar memoria RAM, cu cât este mai mare, cu atât mai bine. O componentă importantă este hard disk-ul. Deşi hard disk-urile clasice oferă spaţiu de stocare generos care poate ajunge şi la 1 TB, un hard disk de tip SSD (Solid State Drive) este mult mai rapid, astfel încât programele se încarcă mai repede, fişierele se descarcă cu o viteză mai mare, iar consumul de energie este mai redus. Consumul de energie este important mai ales, dacă vei folosi laptopul pentru caracteristicile lui portabile. Astfel, autonomia bateriei este un alt aspect prioritar, iar laptopurile cu procesoare noi, SSD şi acumulatori mari asigură chiar şi peste patru ore de funcţionare. Din punct de vedere al sistemului de operare, este recomandat alegerea unui laptop cu Windows preinstalat pentru a nu avea ulterior bătăi de cap. Instalarea unui sistem care nu este original va face ca laptopul să nu funcţioneze aşa cum trebuie, iar un Windows piratat ar putea ascunde malware. Alte caracteristici de care trebuie să ţii cont sunt porturile USB, Bluetooth, card reader sau tastatură iluminată.

Lenovo IdeaPad 100-15IBD
Ecran: 15,6 inch
Procesor: Intel i3, 2 GHz
Hard  disk: SSD 128 GB
Memorie RAM: 4 GB RAM
Sistem de operare: Windows 10
Preţ: 2.000 lei

 

 

HP ProBook 430 G3
Ecran: 13,3  inch
Procesor: Intel i3, 2,3 GHz
Hard  disk: SSD 128 GB
Memorie RAM: 4 GB
Sistem de operare: Free Dos
Preţ: 1.999 lei

 

 

Asus P2520LA-XO0762T

Ecran: 15,6 inch, LED
Procesor: Intel i3, 1,7 GHz
Hard  disk: HDD 500 GB
Memorie RAM: 4GB
Sistem de operare: Windows 10
Preţ: 2.000 lei