Proiect în valoare de 600 de milioane de euro, mallul Parklake Plaza din Bucureşti este blocat sub acţiunea concertată a Prefecturii şi ONG-urilor, care reclamă ilegalităţi în documentaţie şi amplasarea pe spaţiul verde. Abandonarea lucrărilor ar aduce dezvoltatorilor pierderi de 100 de milioane de euro.

Anunţat drept cel mai mare şi mai costisitor complex comercial de tip mall, Parlake Plaza tinde să devină unul dintre primele mari eşecuri ale pieţei imobiliare autohtone. Dezvoltat de un joint venture între Caelum Development şi Sonae Sierra, proiectul a devenit, încă de la lansare, ţinta protestelor mai multor ONG-uri, care nu agreează construirea acestuia pe un amplasament dintr-o zonă verde. Mai mult, Prefectura a blocat proiectul în instanţă, invocånd inadvertenţe în documentaţia oferită de Primăria Sectorului 3. „Nu am nimic împotriva proiectului, dar actele nu corespund realităţii. Acolo există un PUZ pentru 7,7 hectare de teren, iar anul trecut Sectorul a întocmit un PUD pentru 8,2 hectare pentru acelaşi proiect. Ilegal, pentru că PUD-ul nu se poate realiza pentru suprafeţe mai mari de 3.000 mp. În plus, PUZ-ul realizat în 2002 era expirat de la începutul anului trecut, fiind valabil cinci ani“, explică situaţia prefectul Capitalei, Ion Ţincu. Prin urmare, după cum afirmă acesta, cea mai bună soluţie ar fi refacerea documentaţiei de către Primăria Sectorului 3, considerată de prefect drept principală vinovată.

Terenul pe care ar urma să fie ridicat centrul comercial fost revendicat şi obţinut de Eduard Ioan Dan Romalo, în 2004, pe baza deţinerii drepturilor litigioase aferente acestuia. Romalo, un octogenar, a făcut, în 2007, una dintre cele mai răsunătoare afaceri de pe piaţa terenurilor, cånd a våndut fosta bază sportivă Spartac cu 53 de milioane de euro către Ri Investment şi Caelum Development. „Domnul Romalo deţine, potrivit estimărilor noastre, drepturile litigioase asupra a mai bine de 3.000 de hectare în Bucureşti, majoritatea în Sectorul 3“, spune Dan Trifu, reprezentat al Eco Civica din Capitală.

Deşi terenul este, acum, proprietate privată, dezvoltatorii sunt nevoiţi să aştepte. „Nu am analizat încă ce pierderi ne va provoca întårzierea aceasta“, afirmă reprezentanţii Caelum, în vreme ce oficialii Sonae Sierra îşi asumă riscul eventualelor întårzieri şi spun că nu se vor retrage din proiect.

În 2002, pe baza unui PUZ care venea să deroge PUG-ul din 1999-2000, Primăria Capitalei a transformat zona într-una construibilă, ceea ce permite Caelum Development-Sonae Sierra să construiască Parklake Plaza. Potrivit lui Trifu, schimbarea destinaţiei zonei este ilegală, întrucåt Legea Educaţiei Fizice şi Sportului precizează, în articolul 79, că „schimbarea destinaţiei sau desfiinţarea unor baze sportive aparţinånd domeniului public ori privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotăråre de guvern şi cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desfiinţate“. În acest caz nu există hotărårea de guvern, iar investitorii riscă să piardă banii investiţi deja în proiect, circa 100 de milioane de euro, potrivit reprezentanţilor Caelum Development. „Am vrea să blocăm proiectul, şi dacă vom reuşi aceasta ar putea fi un semn şi pentru alţi investitori imobiliari că Romånia nu este o ţară bananieră, unde toată lumea poate face ce vrea“, conchide Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

SCANDAL / PARKLAKE PLAZA

ISTORIC Terenul pe care ar urma să fie ridicat centrul comercial, spaţiul în care a funcţionat baza sportivă Spartac, are o istorie ce se întinde de-a lungul a patru decenii, acesta fiind oferit clubului sportiv de către Primăria Sectorului 3 în anii ‘80. După ce în zonă au fost realizate cåteva utilităţi de sport şi agrement, anii ‘90 au găsit proiectul în stand by, iar retrocedarea acesteia s-a făcut abia în 2004. Trei ani mai tårziu, proprietarul, în vårstă de 80 de ani, a încasat 53 de milioane de euro de la Ri Investments şi Caelum Development.

PROIECT Caelum Development şi Sonae Sierra intenţionează să investească 600 de milioane de euro pentru dezvoltarea acestui proiect mixt, care va include, pe långă centrul comercial propriu-zis, spaţii rezidenţiale, zone de agrement şi o parcare de 3.000 de locuri. Dezvoltatorii afirmă că proiectul este realizat în aşa fel încåt să se înscrie în urbanismul zonei. Mallul va avea o suprafaţă închiriabilă de 110.000 mp, fiind deja închiriat în proporţie de 45%. Conform Agenţiei de Mediu Bucureşti, dezvoltatorii vor planta 1.000 de copaci în zonă.