Vaccinarea începe pe 27 decembrie

Aceasta se va face în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva SARS-CoV-2.

Mai mult, sâmbătă vor ajunge alte doze de vaccin la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Institutul Cantacuzino a primit autorizările necesare, dar şi lăzile cu gheaţă carbonică, în care serurile vor fi duse la centrele de testare din întreaga ţară.

Cum a fost transportat

”Dozele vor veni pe transport terestru din Belgia, intră prin vestul ţării şi de acolo vor fi însoţite de echipaje ale MAI până la Cantacuzino. În aceste zile vom identifica cine vor fi primele persoane vaccinate de la noi”, a declarat un reprezentant al Ministerului Sănătății.

Vaccinarea românilor va începe probabil din primăvară

Astfel, aceștia vor putea să îşi facă programare online, telefonică, prin medicul de familie sau serviciile de asistenţă socială.

Vom fi însă reprogramaţi dacă odată ajunşi la triajul centrului de vaccinare vor avea temperatura mai mare de 37,3. Iar cei care vor fi vaccinaţi vor fi monitorizaţi 15 minute, pentru a exclude apariţia unor efecte adeverse puternice.

”Vom implica şi autorităţile locale, vom implica şi personalul medical care poate sprijini demersurile. Deci am gândit toate variantele disponibile astfel încât accesul populaţiei să fie unul cât mai facil”, a mai spus sursa citată.

În total vor fi cinci tipuri de centre de testare. Cele fixe, caravanele mobile care pot merge prin ţară, echipele care vor merge în centre rezidenţiale ori cămine pentru vârstnici, centre de tipul drive through – unde putem merg cu maşina – care pot fi organizate în marile oraşe, dar şi cele din cabinetele medicilor de familie.

Primul român care va primi serul este un medic de la Institutul Matei Balş din Capitală. Se va întâmpla în a treia zi de Crăciun, duminică. Apoi, rând pe rând vor fi vaccinate 5.000 de cadre medicale din spitalele COVID.