Un raport al băncii elvețiene UBS arată că miliardarii lumii și-au crescut bogația cu mai mult de un sfert (27,5%) în perioada aprilie-iulie. Între timp, milioane de oameni de pe tot globul și-au pierdut locurile de muncă, conform theguardian.com

Raportul arată că miliardarii au beneficiat cel mai mult din urma pariurilor pe seama revenirii piețelor bursiere globale când acestea au atins cel mai scăzut punct în timpul izolărilor din Martie și Aprilie.

UBS transmite că bogăția miliardarilor a atins „un nou record, întrecând cifra de 8.9 triliarde atinsă la sfârșitul anului 2017”. De asemenea, numărul de miliardari a atins și el un nou record: 2.189.

„Miliardarii s-au descurcat extrem de bine în timpul crizei Covid”, a spus Josef Stadler, șeful departamentului global al UBS.

Acesta explică faptul că cei super bogați au putut beneficia pe urma crizei deoarece au avut „tupeul” de a cumpăra mai multe acțiuni ale companiilor în timp ce piețele de acțiuni globale scădeau drastic. Trebuie menționat că acțiunile companiilor de tehnologie – care sunt, de multe ori, deținute de miliardari –  au crescut foarte multe de atunci și până acum.

Josef Stadler a explicat că de cele mai multe ori miliardarii au un „apetit semnificativ pentru riscuri” și au destulă încredere pentru a își paria averile considerabile.

„Concentrarea extremă a bogației este un fenomen urât din punct de vedere moral dar este și distructiv pentru economie și societate”, a spus Luke Hilyard, director executiv al High Pay Centre.

Averi imposibil de cheltuit pe parcursul a multiple vieți de lux absolut

„Bogația miliardarilor echivalează cu o avere care este aproape imposibil de cheltuit pe parcursul a multiple vieți de lux absolut”, a spus acesta. „Oricine acumulează asemenea bogății ar putea foarte ușor să crească salariile angajaților care generează această avere sau ar putea să contribuie serviciilor publice vitale, în timp ce încă rămân foarte bine recompensați for orice succes pe care l-au obținut”.

Conform celor spuse de directorul executiv al High Pay Centre, capitalismul nu funcționează așa cum ar trebui. Acest lucru poate fi observat în raportul UBS, care arată că cei super bogați devin și mai bogați, spune Hilyard.

Faptul că averea miliardarilor a crescut atât de mult în ce sute de milioane de oameni de pe tot globul se chinuie ar putea induce furie publică și politică, spune Stadler. „Există riscul ca aceștia să fie izolați de societate? Da”, spune el. „Sunt conștienți de acest risc? Da.”

Raportul UBS nu a realizat un top al bogațiilor însă cea mai bogată persoană a planetei este Jeff Bezos, fondatorul și directorul executiv al Amazon, cu o avere de 189 de miliarde de dolari. Conform celor transmise de Bloomberg, averea acestuia a crescut cu 74 de miliarde de dolari în acest an.

Un vizionar nonconformist, cel care a obținut cei mai mulți bani în acest an

Fondatorul vizionar al Tesla, nonconformistul Elon Musk, este cel care a făcut cei mai mulți bani în acest an. Averea acestuia a crescut cu 76 de miliarde de dolari, atingând punctul de 103 de miliarde de dolari.

UBS a subliniat că mulți miliardari au donat în mod generos și neîntârziat o parte din averea lor pentru a ajuta în lupta anti-COVID.

„Studiul nostru a identificat 209 miliardari care au donat în mod public un echivalent total de 7,2 miliarde de dolari din martie și până în iunie în acest an”, scrie în raport. „Aceștia au reacționat rapid, într-o modalitate care poate fi asemănată cu ajutoarele în caz de dezastru, prin aprovizionarea cu granturi fără restricții pentru a permite beneficiarilor să decidă cum pot fi folosite mai bine fondurile”.

De asemenea, studiul arată că miliardarii din Regatul Unit au donat mult mai puțin decât cei din alte țări. În Statele Unite, 98 de miliardari au donat un total de 4.5 miliardari de dolari. În China, 12 miliardari au donat un total de 679 milioane de dolari iar în Australia doar doi miliardari au donat 324 de milioane de dolari. Însă, în Regatul Unit, nouă miliardari au donat doar 298 milioane de dolari.