Tranzacţia a fost încheiată în timpul vizitei premierului irakian, Nouri al-Maliki, la Praga. Din cele 28 de aparate, 24 vor fi noi, iar 4 sunt în prezent în dotarea armatei cehe şi vor fi oferite Irakului gratuit.

Avionul L-159 a efectuat primul zbor în anul 1997. Poate fi folosit pentru misiuni de atac la sol, de luptă aeriană, de recunoaştere şi antrenament. Este un aparat compatibil cu standardele NATO, iar 80% din componentele sale sunt importate, mai ales din SUA. În ciuda negocierilor cu mai multe state, Republica Cehă nu a reuşit niciodată să-l exporte, astfel că acordul cu Irakul reprezintă un succes major pentru industria sa de apărare.

Premierul irakian a declarat la Praga că ţara sa negociază cu SUA o eventuală achiziţie a unor aparate supersonice F-16. În prezent, Irakul nu dispune de forţe aeriene capabile să-i protejeze spaţiul aerian. Tranzacţia cu Republica Cehă survine în contextul în care SUA exercită presiuni asupra Bagdadului pentru a obliga avioanele iraniene care îi survolează teritoriul în direcţia Siriei să aterizeze şi să le percheziţioneze pentru a verifica dacă transportă arme.

Autorităţile de la Bagdad au semnat în acest an şi mai multe contracte pentru achiziţia de armament rusesc, valoarea acestora fiind de 4,2 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat emis marţi după întâlnirea pe care premierul irakian a avut-o în oraşul Gorki cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, Irakul devenind astfel cel mai mare cumpărător de arme al Rusiei.
Sursa: Agerpres