Cehia a preluat de la 1 iulie președinția Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni, iar cu această ocazie a anunțat și care sunt planurile pentru următoarea perioadă la nivel european.

Praga anunță că vrea să consolideze cooperarea regională în sprijinul Ucrainei. Totodată, autoritățile cehe anunță că vor să găsească soluții comune la inflația galopantă și la criza energetică.

„Praga a afirmat că dorește să facă tot posibilul pentru ca mai mulți bani și arme din blocul comunitar să ajungă în Ucraina,”folosind toate instrumentele și programele oferite de UE”, se arată în lista oficială de obiective ale președinției, citată de praguemorning.cz.

În același timp, după preluarea președinției Consiliului UE, ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a promis că țara sa va continua să ofere sprijin Ucrainei, grav afectată de războiul declanșat de Rusia în urmă cu mai bine de patru luni de zile. 

Cehia va continua să ajute Ucraina 

„Cehia va continua să sprijine Ucraina din punct de vedere militar și material și vom continua să susținem cu tărie integritatea țării”, a transmis oficialul. 

Cei mai mulți analiști sunt de părere însă că în următoarele șase luni, Cehia va fi preocupată de alte chestiuni precum cimentarea unei politici mai echitabile și mai durabile pentru refugiații ucraineni în cadrul UE.

„UE trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a ajuta la cea mai bună gestionare a valului de refugiați fără precedent”, se arată în declarația de misiune a președinției cehe a UE, care adaugă că va fi nevoie de mobilizarea tuturor resurselor în acest sens. 

„Acest lucru va necesita mobilizarea tuturor resurselor și expertizei disponibile, precum și utilizarea coordonată a acestora”, arată sursa citată, care subliniază că cea de a doua sarcină vizează avansarea discuțiilor privind reconstrucția Ucrainei după încheierea războiului.

Planul Cehiei, dificil de realizat 

Analiștii spun însă că aceste lucruri ar putea fi mai dificile decât par, în condițiile în care va fi nevoie de dezbateri privind modul în care banii vor fi cheltuiți. De asemenea, ”UE s-ar putea să se împartă din nou între membrii săi strânși la pungă și cei cheltuitori”, avertizează analiștii. 

La rândul său, un oficial ceh a precizat că se așteaptă la o luptă cu privire la cine ar trebui să fie autorizat să participe la reconstrucție. Totodată, o a doua prioritate a Cehiei în calitate de președinte al UE va fi tranziția energetică, a declarat Filip Kostelka, profesor la Institutul Universitar European.

„Este vorba despre găsirea unui teren comun pentru a deveni independenți energetic de Rusia și pentru a limita emisiile de CO²”, a precizat el.

Menționăm faptul că unele dintre politicile programului au fost deja acceptate de Consiliul European încă dinainte ca Cehia să își înceapă președinția. Pe de altă parte, o sarcină urgentă va fi obținerea aprobării Parlamentului European pentru etichetarea energiei nucleare și a gazelor naturale drept investiții verzi.

Cel mai probabil însă, acest aspect urmează să fie dezbătut în luna iulie. Menționăm faptul că Cehia a mai deținut președinția UE o singură dată, în perioada ianuarie-iunie 2009.