Numărul în creştere a infecţiilor cu noul coronavirus, precum şi a spitalizărilor, a determinat autorităţile din Republica Cehă să ia decizia închiderii magazinelor neesenţiale, a anumitor servicii şi a traseelor de telescaun. Începând de duminică, 27 decembrie, vor urma restricţii de circulaţie mai dure, pentru a se încerca ţinerea sub control a situaţiei, a precizat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Jan Blatny, potrivit Reuters.

Guvernul ceh a aprobat trecerea la cel mai ridicat nivel de alertă, a spus Blatny, măsură care presupune impunerea unui lockdown pe perioada sărbătorilor şi anularea festivităţilor de Anul Nou.

Spitalizările s-ar putea apropia de vârful din noiembrie, când Cehia era prima în topul negru al Europei

Numărul infectărilor cu COVID-19 a crescut în decembrie, bilanţul zilnic ajungând marţi la peste 10.000 de cazuri pentru prima dată după 6 noiembrie. Republica Cehă este o ţară cu 10,7 milioane de locuitori.

Ministerul Sănătăţii estimează că, în cazul în care se va menţine acelaşi ritm, spitalizările s-ar putea apropia de un total de 7.000 până la finalul anului, de la nivelul curent de 4.782, apropiindu-se din nou de vârful de peste 8.000 atins în noiembrie, când această ţară s-a confruntat cu cea mai mare rată de infectare şi de mortalitate din Europa.

Riscul de deces în urma acestei afecţiuni a crescut de 15 ori de la începutul lui octombrie, până la un total de 10.664.

Cehia a adoptat măsuri de relaxare la începutul lunii decembrie, însă cazurile au explodat din nou

Noua serie de restricţii vine după ce Guvernul a relaxat măsurile de precauţie la începutul lunii, când numărul cazurilor scăzuse în cea mai mare parte, scrie Agerpres.

Cehia a închis din nou barurile şi restaurantele săptămâna trecută, iar noile restricţii vor afecta magazinele şi servicii precum saloanele de coafură. Magazinele care vând produse considerate esenţiale vor rămâne deschise, deşi supermarketurile vor avea permisiunea de a vinde doar produse esenţiale. Restul mărfurilor pot fi comandate online.

O interdicţie de circulaţie pe timp de noapte va fi impusă începând cu ora 21:00, iar reuniunile publice vor fi limitate la două persoane din afara familiei. Serviciile religioase vor fi permise cu un public de până la 10% din capacitatea locurilor. Traseele de telescaun se vor închide.

Doar elevii din clasa întâi şi a doua vor reveni la cursuri după vacanţa de Crăciun, în timp ce restul copiilor vor trece la învăţământul la distanţă.

Ministrul Sănătăţii a precizat că Guvernul se va reuni în ianuarie pentru a reanaliza măsurile, preconizate să rămână în vigoare până pe 10 ianuarie.