Acesta a avertizat asupra unui posibil val trei al pandemiei de COVID-19 în noul an şi le-a cerut polonezilor să fie precauţi. ”Îndemn fiecare polonez să fie responsabil pentru el şi pentru cei dragi. Dar ştiu că doar apelurile nu vor fi de folos”, a spus oficialul polonez.

De asemenea, persoanele care intră în ţară în această perioadă folosind mijloace de transport public vor fi obligate să rămână zece zile în carantină.

Deşi noile restricţii nu se vor aplica de Crăciun, pentru Anul Nou va fi instituită interdicţia de circulaţie între ora 19:00 (pe 31 decembrie) şi ora 06:00 (1 ianuarie), pentru a preveni răspândirea virusului.

Noile restricţii antiepidemice se adaugă celor în vigoare: restaurantele, cafenelele, cinematografele şi teatrele sunt închise, învăţământul se desfăşoară online, reuniunile sunt limitate la 5 persoane, minorii cu vârste sub 16 ani pot ieşi din casă numai însoţiţi de adulţi, în timp ce persoanelor cu vârste de peste 70 de ani li se recomandă să nu iasă deloc.

Polonia a cumpărat 60 de milioane de doze de vaccin

Polonia a cumpărat peste 60 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, a declarat marţi prim-ministrul Mateusz Morawiecki, pe măsură ce ţara se pregăteşte să înceapă programul de vaccinare în primele luni ale anului viitor, transmite Reuters.

Autorităţile plănuiesc să vaccineze întreaga populaţie adultă, circa 30 de milioane de persoane, şi să organizeze aproximativ 8.000 de puncte de vaccinare pe teritoriul ţării într-unul dintre cele mai mare eforturi logistice cu care s-a confruntat vreodată sistemul polonez de sănătate.

Totuşi, guvernul se poate confrunta cu o serie de probleme deoarece trebuie să îşi convingă populaţia de siguranţa şi eficienţa vaccinurilor.

Un sondaj realizat de centrul polonez de sondare a opiniei CBOS arată că aproape jumătate din populaţia ţării intenţionează să nu se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2.