Secretarul de stat Raed Arafat, a precizat că până în prezent nu se pune problema instituirii unui lockdown. El susține că măsurile luate sunt suficiente, iar oamenii trebuie doar să le respecte.

„La acest moment, nu se pune problema unui lockdown dacă de așa ceva vorbiți, însă măsurile care sunt implementate, cu limitarea circulației noaptea, cu închiderea restaurantelor peste un anumit procent, care oricum în mare parte sunt închise – din păcate, aici, chiar dacă ele sunt închise, vedem în continuare unii care încearcă să deschide așa-zise terase, dar care au pereți de sticlă, de cort, care ei spun că asta e terasă și știm bine că asta nu e terasă, și aici implementarea măsurilor de ordine publică trebuie să fie foarte, foarte strictă pentru a limita aceste neconcordanțe cu recomandările și cu prevederile hotărârii de Guvern și a deciziilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, a  spus Raed Arafat.

Totodată, el a mai menționat că nu se paote exclude nici pe viitor să se impună alte restricții, iar totul depinde de evoluția pandemiei.

„Normal că nimeni nu poate exclude în viitor să se impună anumite adaptări ale măsurilor, acest lucru nu poate fi exclus, dar pot să vă spun că un lockdown total nu este în discuție la acest moment, însă măsurile și mai ales interdicția evenimentelor private, faptul că la Anul Nou știm foarte bine că legal nu poți organiza festivități, mese festive și așa mai departe în restaurante sau în alte încăperi, deci rămâne doar dacă omul face la el acasă și aici sfatul nostru foarte serios este să nu facă. Este singurul spațiu care normal e un spațiu privat al persoanei, nu putem să îl controlăm”, a mai precizat Raed Arafat.

Noua tulpină infectează mai multe persoane

Șeful DSU a vorbit și despre noua tulpină de COVID care poate infecta mai multe persoane într-un timp mult mai scurt. Șeful DSU susține că reguliel de bază cum ar fi distanțarea socială și purtarea măștii de protecție rămân valabile, însă oamenii trebuie să fie atenți să limiteze contactele pentru a fi în siguranță.

„Ce înseamnă, impact asupra sistemului sanitar și de aici revin la recomandările noastre, mai ales în perioada care urmează, deci cât mai puțin contact cu persoane cu care nu stăm de regulă. Să fie cât mai mult sărbătorile în rândul familiei restrânse, să respectăm regulile care au fost până acum aplicate, pentru că sunt aceleași reguli și mecanisme de protejare și împotriva noii tulpini, și anume mască, igienă, distanțare, astea sunt extrem de importante la acest moment. Bineînțeles, limitarea contactelor și limitarea mobilității în următoarea perioadă va ajuta să ținem situația sub control.

Bineînțeles, cu actuala tulpină, noi încă nu avem dovezi că tulpina nouă se răspândește pe teritoriul României, dar sunt alte țări care au analizat această situație și au găsit cazuri cu tulpină nouă pe teritoriul lor în afara Marii Britanii”, a mai declarat șeful DSU.