Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a trimis un comunicat de presă prin care anunță că solicitat Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) prorogarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale.

„Având în vedere disfuncționalitățile sistemului informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din ultima perioadă, ce conduc la imposibilitatea respectării termenelor de depunere a declarațiilor fiscale și a situațiilor financiare anuale, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a solicitat autorității fiscale prorogarea termenelor de 25, respectiv 30 mai 2023 pentru depunerea acestora”, se arată în comunicatul anterior menționat.

CECCAR, reprezentantul a peste 35.000 de liber-profesioniști contabili din România

De asemenea, CECCAR, ca reprezentant al celor peste 35.000 de liber-profesioniști contabili, a solicitat să nu li se aplice contribuabililor sancțiunile prevăzute de lege pentru depășirea termenelor legale de depunere a declarațiilor corespunzătoare.

Având în vedere faptul că nerespectarea termenelor amintite are la bază motive independente de voința profesioniștilor contabili, a contribuabililor, ne exprimăm încrederea că ANAF va identifica și implementa soluția legală potrivită, în interes public. Considerăm că această situație se încadrează în prevederile art. 78 alin. (1) din Codul de procedură fiscală.

Termenul limită pentru depunerea declarațiilor fiscale este 25 mai

ANAF a anunțat că declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) recomandă ca declarația unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

⦁ prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe portalul ⦁ www.anaf.ro:
⦁ prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul ⦁ www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat;

De asemenea, declarația unică se poate depune și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire, se arată pe site-ul oficial al instituției.