CEC Bank va reduce, începând de săptămâna viitoare, dobânda de bază aplicată creditelor în lei de la 11,5% la 11,25% pentru persoanele fizice şi de la 11,9% la 11,4% pentru firme.

Potrivit unui comunicat al băncii, care citează datele BNR, CEC a urcat în topul băncilor în funcţie de active (la sfârşitul trimestrului III) de pe locul nouă pe locul şapte, după ce şi-a majorat cota de piaţă de la 4,3% la 5,51% la sfârşitul lunii septembrie, pe fondul majorării soldului creditelor cu 11,2%, la 9,1 miliarde de lei.

„Cea mai spectaculoasă evoluţie a avut-o soldul creditelor acordate IMM-urilor, în creştere cu 34,43%”, se precizează într-un comunicat al CEC Bank.

Portofoliul de depozite atrase de bancă de la clientelă a înregistrat în primele nouă luni un avans de 16%, ajungând la 13,1 miliarde lei.

Pe de altă parte, pe segmentul creditelor pentru persoane fizice, CEC Bank se mişcă foarte lent din cauza riscurilor crescute determinate de înrăutăţirea situaţiei economice, potrivit unei declaraţii făcute pentru capital.ro de către preşedintele băncii, Radu Gheţea.

Ritmul lent în care se desfăşoară activitatea de creditare a persoanelor fizice, inclusiv programul „Prima casă”, a determinat CEC să lanseze o „ofertă promoţională” pentru creditele acordate prin acest program. Măsura, adoptată în urmă cu o săotămână, poate fi considerată o tentativă disperată de a face să meargă acest program. CEC a redus „la sânge” costurile împrumuturilor „Prima Casă” după ce preşedintele Fondului de Garantare a anunţat public că va redistribui o parte din garanţiile acordate CEC.

Astfel, la o dobândă egală cu ROBOR, CEC va practica „marjă zero”, cheltuilelile determinate de procesarea dosarelor fiind suportate de bancă. Promoţia va fi valabilă pentru toate solicitările de credit înregistrate până la 31.12.2009, iar dobanda ROBOR 3 luni va fi valabilă pe toată perioada de creditare.