„Efectele se văd azi, cauzele sunt lipsa de finanțare din ultimii 30 de ani. Lipsa de finanțare a acestui sistem vital pentru buna funcționare a Capitalei. S-a atras atenția de foarte multe ori că nu investește îndeajuns, nu se fac modernizări, atât în partea de producție la ELCEN, cât și pe partea de distribuție, transport, rețea, puncte termice.

Realitatea estă că avem un sistem învechit în care s-a investit mult prea puțin. Am spus de nenumărate ori, noi cei de la ELCEN, că din patru centrale pe care le operăm, una singură este modernă, pusă în funcțiune din 2009. Celelalte trei centrale sunt din 1964, 1966, 1980. Sunt echipamente învechite și îmbătrânite. Rețeaua de termoficare pe fiecare an ce trece, pierderile au crescut, în ultimii ani au explodat și sunt la limita de averie.

Toate instalațiile abia mai rezistă. Resursa umană, foarte mulți au ieșit la pensie, oameni care cu făcut toate eforturile încearcă să țină acest sistem. Cauza este lipsa de finanțare pentru că au fost făcute investiții serioase în coloana vertebrală a acestui oraș. Aceste lucruri pot fi rezolvate în timp și este neapărată nevoie de aceste investiții. Avem nevoie de un sistem modern”, a transmis Claudiu Crețu, conform gandul.ro

ELCEN nu a avut parte de finanțare

Conform celor spuse de acesta, ELCEN nu a putut accesa banii europeni și nu a avut finanțare pentru proiecte deoarece se află în isolvență.

„Încă se rezistă în anumite părți din oraș. Toate echipele lucrează în acest moment la stabilizarea sistemului și la îmbunățirea parametrilor. Lucrurile nu se pot rezolva de pe o zi pe alta, dar încet, încet vor intra în normal. Acest sistem are o inerție a lui. Nu poți crește dintr-o dată nici debite, nici presiuni pentru că există riscul să crape cu totul.

Cetățenii trebuie să înțeleagă că atât poate sistemul astăzi. Pentru a avea un sistem bun nu există magie. În ultimii zece ani, cinci ani, s-au făcut doar cârpeli. În momentul în care faci doar cârpeli apar din ce în ce mai multe goluri în rețea, apar probleme în inslațiile energetice. Ele sunt interconectate, ca un mecanism, iar în momentul în care ai o problemă într-o parte, afectează și cealaltă parte”, a transmis Claudiu Crețu, administrator special ELCEN, conform sursei menționate.