Ulterior vor fi acordate 35 de burse pe an. Mica Ertegun, pe numele ei adevărat Ioana Maria Banu, este un cunoscut designer de interioare în New York. De o modestie remarcabilă, românca l-a întrebat pe reporterul cotidianului britanic Daily Telegraph, care i-a solicitat un interviu, dacă este chiar necesar să vorbească despre bani.

"Avem deja peste 1.000 de aplicanţi. Vă puteţi imagina? Ahmet era turc, eu sunt româncă. Cu cât amesteci mai mult oameni diferiţi, cu atât mergi mai departe. Îmi doresc să văd cât mai mulţi oameni din afara Angliei câştigând aceste burse. Mi-ar plăcea să văd oameni din Afganistan, din Orientul Mijlociu, musulmani, creştini, toate rasele şi religiile", spune Mica.
Chris Patten, cancelarul Universităţii Oxford, a declarat că donaţia acoperă o nevoie reală. "Deşi poate fi relativ uşor să strângem fonduri pentru educaţia postuniversitară în matematică şi ştiinţe, este destul de greu să facem asta pentru profilul uman, chiar şi la Oxford, unde studenţii excelează la limbi moderne sau istorie, de exemplu", a spus el.

Românca spune că nu va lua parte la procesul de selecţie. "Oamenii de la Oxford vor decide asta. Nu pot să evaluez cât de multe ştie un om, pentru că, probabil, eu ştiu mai puţine decât ei", spune Mica.

În calitate de fondator al casei de discuri Atlantic Records, Ahmet Ertegun, care a murit în 2006, a ajutat la lansarea carierei unor cântăreţi precum Eric Clapton, Ray Charles, Rolling Stones sau Led Zeppelin.

"Pentru Ahmet şi pentru mine, una dintre marile bucurii ale vieţii a fost să studiem istoria, muzica, limbile străine, literatura, arta şi arheologia", spune Mica. "Noi nu am mers niciodată la Oxford pe vremea când Ahmet trăia, dar când am venit prima dată aici mi s-a părut absolut magic. Desigur, New York-ul are bani. Dar Oxfordul are cultura".

În ciuda donaţiei extrem de generoase, doamna Ertegun se mulţumeşte să spună doar că este "frumos să faci ceva productiv". "Noi am fost foarte, foarte comozi. Nu am avut copii. Ce altceva aş putea să fac, să cumpăr diamante? Mulţi oameni dau bani către spitale, însă pentru mine acest lucru a fost mult mai interesant", a mai declarat Mica pentru Daily Telegraph.

Fuga din România

Doamna Ertegun a trăit mai bine de 60 de ani, în Statele Unite. Tatăl său, George, a fost doctor şi ministru în vremea familiei regale, ajungând la închisoare după venirea comuniştilor la putere, în 1947. La insistenţele tatălui său, pentru a ieşi în siguranţă din ţară, Mica s-a măritat cu un aristocrat, Ştefan Grecianu. Pe atunci avea doar 16 ani, iar el 31. "Ruşii ne-au dat două trenuri. Regele Mihai era în unul; mătusile sale erau în celălalt, în care eram şi noi. Trecerea  graniţei în Albania a fost cel mai fericit moment al vieţii mele", îşi aminteşte Ertegun.

Au ajuns în Elveţia fără niciun ban, croindu-şi drum prima dată către Paris, unde Mica a lucrat pentru scurt timp ca model pentru Dior, şi apoi a mers în Canada, unde au cumpărat o fermă de pe malul lacului Ontario, cu ajutorul unui prieten care le-a împrumutat bani.

"Când am ajuns acolo erau vaci şi găleţi pentru muls. Dar nu ştiam cum se face asta. A fost ridicol. Şi în România aveam vaci, dar şi oameni care le mulgeau". Mai târziu au transformat-o într-o fermă de păsări. "Aveam 5.000 de păsări. Trebuia să colectăm ouăle de trei ori pe zi".

În 1960, a mers la New York unde a încercat să facă lobby pentru eliberarea tatălui său, care suferea de cancer şi era pe moarte, însă eforturile sale au eşuat, iar el a murit în închisoare. Dar, la o cină, Mica l-a cunoscut pe Ahmet Ertegun, fiul ambasadorului turc la Washington, cel care avea să-i devină soţ

Cei doi s-au căsătorit în 1961. "Mi-a fost greu să divorţez de soţul meu, pentru că îl plăceam foarte mult. Dar Ahmet era cum nu mai cunoscusem pe nimeni: civilizat şi cultivat. Iar eu eram îndrăgostită", spune Mica.
Ioana Maria Banu a contribuit cu bani şi în România, la ridicarea unui centru cultural dedicat operei marelui sculptor Constantin Brâncuşi, la Târgu Jiu.