Alianța militară NATO se teme de un al doilea val de infecții cu coronavirus și a decis că trebuie să elaboreze un plan de operațiune militară care să fie mai bine pregătit pentru un nou focar, informează stirileprotv.ro, citând revista germană Spiegel.

Întânire secretă

Conform raportului, ambasadorii NATO au decis săptămâna trecută în cadrul unei întâlniri secrete cu secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, să elaboreze planul operațional, cu scopul de a-l adopta în cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării NATO din iunie.

Plan de contingență

Stoltenberg a spus în timpul ședinței secrete că un răspuns mai coordonat la un al doilea val de coronavirus va fi un test decisiv pentru credibilitate și coeziune în cadrul alianței. De asemenea, secretarul general a sugerat achiziționarea comună a echipamentelor de protecție personală și a medicamentelor prin intermediul agenției de suport pentru aprovizionării din cadrul NATO. Ambasadorii au convenit, de asemenea, să elaboreze un „Plan de contingență pentru răspunsuri pandemice pe termen lung”.

Problema zborurilor

Inițiativele au apărut după ce tot mai mulți specialiști au afirmat că NATO nu a fost suficient de pregătită pentru pandemie, de exemplu atunci când a fost vorba de zboruri de sprijin militar sau transporturi aeriene ale pacienților. “Abia după o lungă perioadă de confuzie, aeronavele au putut să zboare peste Europa într-o procedură simplificată ca un semn de apel uniform NATO – fără permise individuale”, a scris Spiegel.