Înțepătura albinelor este foarte dureroasă, dar, dacă ar dispărea, ar fi cu mult mai dureros pentru omenire, avertizează oamenii de știință. Astfel, Institutul pentru Supravegherea Pământului a stabilit, în ultima dezbatere a Societății Geografice Regale din Londra, că albina este cea mai importantă ființă de pe planetă.

Cu toate acestea, oamenii de știință au făcut un anunț foarte îngrijorător: albinele au intrat deja pe lista speciilor aflate pe cale de dispariție, anunță un blog de știință.

Cele mai recente studii arată că albinele au dispărut, în toată lumea, în proporție de 90%. Motivele diferă de la o regiune la alta, dar cele mai importante sunt, printre altele,  despădurirea masivă, lipsa locurilor propice pentru cuiburile de albine, lipsa florilor, utilizarea scăpată de sub control a pesticidelor și schimbările la nivelul solului.

Oamenii de știință au arătat că albinele sunt singurele ființe care nu sunt purtătoare de factori patogeni, fie că este vorba de ciuperci, viruși și bacterii.

Iar agricultura mondială depinde în proporție de 70% de aceste mici insecte, mai precis de polenizarea pe care o realizează. În plus, plantele a căror reproducere este asigurată prin polenizarea albinelor hrănesc milioane de animale, care ar începe să dispară o dată cu extincția albinelor.

Nu în ultimul rând, mierea pe care o produc albinele este folosită de oameni nu doar ca un aliment foarte nutritiv, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate și piele, fiind utilizată în numeroase tratamente naturale.