Daniela Rusu (25 de ani) a absolvit Facultatea de Filologie in 1996. Acum este profesoara de romana si se pregateste intens pentru inscrierea la un doctorat in literatura romana la Universitatea din Craiova. „Doctoratul echivaleaza cu gradul I, pe care, altfel, l-as fi obtinut peste sapte-opt ani. In plus, inseamna si o marire de salariu, cu aproximativ un milion de lei”, spune Daniela. Inca nu a facut proiectul lucrarii, dar, ce este mai important, a gasit un profesor care sa o accepte ca doctorand.
Daniela a parcurs doar primele etape: alegerea unui domeniu si gasirea unui coordonator. Urmeaza redactarea unui proiect (doua-trei pagini in care trebuie rezumata lucrarea), obtinerea unui certificat de competenta lingvistica, concursul, adica un colocviu sustinut in fata unei comisii si, in cazul in care candidatul este admis, doi-patru ani de examene propriu-zise de doctorat, care culmineaza cu sustinerea publica a tezei de doctorat. Cum ultimul pas este si cel mai important, Senatele universitare s-au gandit ca n-ar strica sa introduca si o taxa. Cine nu o plateste, nu-si poate sustine teza, deci a pierdut timpul de pomana. Insa cuantumul ei ramane la latitudinea fiecarui Senat. In consecinta, la universitatile din tara taxele variaza intre 2,5 milioane lei (Craiova), 3 milioane lei (Universitatea Politehnica Bucuresti – UPB) si 600 USD (Universitatea de Vest Timisoara). „E adevarat ca taxa nu este prevazuta in HG nr. 37/1999 privind organizarea si desfasurarea doctoratului, dar nici nu este interzisa. Este posibil sa introducem un cuantum maxim, peste care universitatile sa nu poata trece”, afirma dl Marian Gheorghe, director Cercetare Stiintifica si Doctorate din Ministerul Educatiei Nationale (MEN).
Pe langa aceasta taxa, doctorandul mai plateste: legalizarea actelor necesare pentru inscriere (actele de identitate si diploma de licenta), taxa de concurs, taxa de inmatriculare, taxa pentru certificatul de competenta lingvistica (acesta poate fi si TOEFL sau DALF, despre care am relatat in nr. 41 din 14 octombrie a.c. al revistei Capital) si realizarea celor sapte-opt exemplare ale tezei de doctorat. In plus, au fost inventate locurile cu taxa, despre care HG nr. 37/1999 nu spune nimic. La Timisoara, cei care au fost admisi pe locurile cu taxa platesc 360 USD/an. Anul acesta, amatorilor li s-au pus la dispozitie 642 de locuri subventionate de la buget. Concret, candidatul care a ocupat un astfel de loc este automat inscris la doctorat cu frecventa si primeste o bursa echivalenta cu salariul brut al unui preparator sau asistent universitar, in functie de vechimea sa. De exemplu, la UPB, bursa unui doctorand este de 850.000 lei pe luna.
Teoretic, totul decurge usor si fara prea multa bataie de cap: e suficient sa ai o diploma de licenta si materie cenusie din belsug pentru a deveni doctor in orice domeniu doresti. Nu este nevoie de o diploma de master si nici de o facultate absolvita in domeniul spre care tintesti. Practic insa, un conducator de doctorat nu se gaseste pe toate drumurile si nici in toate facultatile. Iar daca il gasesti, nu inseamna ca te si accepta, fara recomandari de la persoane importante. Conducatorii de doctorat pot fi numai profesori universitari sau cercetatori stiintifici principali gradul I, care au titlul de doctor. Ei se numesc prin ordinul ministrului, cu avizul nominal al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Listele cu cei aproximativ 3.000 de profesori care au dreptul sa coordoneze doctoranzi pot fi gasite la MEN si la fiecare facultate in parte. In cazul in care la facultatea respectiva nu exista nici un profesor coordonator, doritorul are trei optiuni: renunta la doctorat, cauta coordonator la universitatile din alte orase sau incearca sa-si sustina doctoratul in alta tara. Ultima varianta este cel mai usor de concretizat pentru doctoranzii care poseda mai multi neuroni decat media. Aceasta, pentru ca in strainatate accentul se pune acum pe pregatirea postuniversitara.
Pana acum, organizau doctorate doar universitatile mari din tara (Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara). Lucrurile se vor schimba, caci MEN tocmai a pus la punct criteriile de acreditare a Institutiilor Organizatoare de Doctorat (IOD). Astfel ca, universitatile din Oradea, Constanta, Bacau, Arad si toate cele care vor depune dosare la MEN si vor avea cel putin trei conducatori de doctorat vor putea conferi titlul de doctor in stiinte.    

Domeniile de doctorat aprobate de MEN

l Stiinte sociale si politice: Sociologie, Stiinte politice, Stiinte administrative, Stiinte ale comunicarii, Stiinte ale educatiei, Psihologie
l Stiinte economice: Economie, Management, Marketing, Finante, Cibernetica si statistica economica, Contabilitate, Relatii economice internationale
l Stiinte juridice: Drept
l Stiinte medicale: Medicina, Stomatologie, Farmacie, Medicina Veterinara
l Stiinte exacte: Matematica, Fizica, Chimie, Informatica
l Stiinte ale naturii: Biologie, Geografie, Geologie, Ecologie
l Stiinte agricole si silvice: Agronomie, Horticultura, Silvicultura, Zootehnie, Biotehnologii
l Stiinte umaniste: Filozofie, Filologie, Istorie
l Arhitectura: Arhitectura, Urbanism
l Stiinte ingineresti: Inginerie mecanica, Inginerie electrica, Inginerie electronica si telecomunicatii, Stiinta materialelor, Ingineria constructiilor, Inginerie industriala, Inginerie aerospatiala, Inginerie chimica, Mine, petrol si gaze, Stiinta calculatoarelor, Automatica, Energetica
l Teologie: Teologie
l Stiinte militare: Arta militara, Logistica militara
l Arte: Arte vizuale, Muzica, Teatru, Cinematografie si media, Coregrafie, Educatie fizica si sport.