Dacă în ultimii 5 ani preţurile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel naţional scăderi de aproximativ 41% – cu diminuări ale valorilor și de 25% pe an în perioada de început a crizei – în ultimul an scăderea a fost de doar 2%, arată evoluţia indicelui Darian, singurul care se bazează pe preţurile de tranzacţionare şi nu pe preţul cerut de cumpărători.

Pe primul loc în clasamentul prețurilor la apartamentele vechi se situează și de această dată Capitala, cu o medie de 959 eur/mp, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 956 eur/mp, pe locul trei situându-se Timișoara cu 865 eur/mp. Comparativ cu perioada de început a crizei, prețurile apartamentelor vechi au scăzut în București cu aproximativ 60%, scăderea moderându-se în ultimele 12 luni, aceasta fiind de aproximativ 1%.

De cealaltă parte, prețurile apartamentelor noi la nivelul întregii țări au înregistrat o scădere ușor mai redusă decât a celor vechi, de la începutul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scăderea în ultimele 12 luni de aproximativ 1%.

Capitala a deținut supremația și în ceea ce privește prețurile apartamentelor noi, prețul mediu fiind de aproximativ 1.140 eur/mp (singurul oraș cu prețuri de peste 1.000 eur/mp), în scădere cu aproximativ 44% față de perioada de început a crizei și cu aproximativ 1,5% mai mici decât în urmă cu 12 luni.

"Preţurile la nivel național au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 35%. Prin programul Prima Casă cele mai multe proprietăţi achiziţionate au fost apartamentele de 2 camere. Într-un interval de aproximativ 5 ani, acest tip de apartament, eligibil şi căutat pentru achiziţia prin Prima Casă, a cunoscut o scădere de aproximativ 32 – 33%. Scăderea
încă mai persistă, dar tendinţa de scădere nu este la fel de accentuată, aceasta fiind în corelaţie şi decalată în timp faţă de semnalele ce vin din economie. Poziţionarea, calitatea şi adaptarea la cerinţele diferitelor segmente de clientelă şi nu în ultimul rând preţul sunt ceea ce oferă azi dezvoltatorii, dar în proiecte de mici dimensiuni, având în vederea absorbţia scăzută a pieţei", a  declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.

Piaţa imobiliară locală este influenţată de situaţia stagnantă a economiei româneşti şi de reticenţele investitoriilor în proiectele imobiliare ale pieţelor emergente din Europa, spune consultanţii Darian.

Începând cu acest semestru, Darian şi-a extinz numărul de oraşe analizate, de la 27 la 41 de reşedinţe de judeţ. Pentru o mai bună vizualizare a pieţei, s-a realizat o împărţire pe zone geografice a celor 41 de oraşe. Deasemenea s-a efectuat o analiză separată asupra celor mai importanţi 15 poli de dezvoltare, aleşi în funcţie de numărul de locuitori (peste 125.000) şi de perspectivele de dezvoltare a pieţei imobiliare.

Oraşele considerate poli de dezvoltare sunt: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Galaţi, Braşov, Ploieşti, Oradea, Piteşti, Arad, Sibiu, Bacău şi Târgu Mureş.

Oraşele care nu se încadrează în categoria polilor de dezvoltare au fost considerate ca făcând parte din categoria oraşelor mici. Acestea sunt: Baia Mare, Buzău, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu Severin, Suceava, Târgovişte, Bistriţa, Reşiţa, Alba Iulia, Deva și Miercurea Ciuc (orașe pentru care avem înregistrată evoluția istorică a pieței imobiliare începând cu Semestrul 1 2008).

Începând cu semestrul întâi al acestui an, Darian a început analiza și pentru diferența de 14 orașe reședință de județ: Zalău, Sfântu Gheorghe, Botoșani, Piatra Neamț, Vaslui, Focșani, Tulcea, Brăila, Alexandria, Slobozia, Călărași, Giurgiu, Slatina și Târgu Jiu.