Câștigul financiar obținut de români din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu rata inflației, pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcționare a acestui sistem, potrivit calculelor Asociației Pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
De asemenea, randamentul Pilonului II a depășit atât depozitele bancare în lei, cât și acumularea de euro, făcând din pensiile private cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dintre toate cele accesibile populației, în pofida numeroaselor crize economice și fluctuațiilor de pe piețele financiare din ultimii 15 ani.
Câți bani are un român cu salariul mediu care a contribuit timp de 15 ani?
De exemplu, un român cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până în prezent are contribuții de 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei. Astfel, acel român are acum în cont cu 5.900 de lei, mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu inflația și net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro.
„În comparație cu o investiție în valută, în euro, practic valoarea investițională este de patru ori mai mare prin investiția într-un fond de pensii private, iar în comparație cu un depozit bancar este de aproximativ de aproximativ o dată și jumătate mai mare.”, a spus Radu Crăciun, reprezentant al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.
„În ultimii 15 ani, Pilonul 2 a obținut randamente superioare ratei inflației, care a avut o medie anuală de patru la sută, iar fondurile de pensii Pilon 2 au depășit șapte la sută anual.”, a mai spus Claudiu Vuță, analist economic.
Record istoric! Activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde RON în 2022
Pilonul II de pensii private obligatorii a generat un randament mediu anual de 7,16% pe întreaga sa durată de funcționare (20 mai 2008 – 31 decembrie 2022), comparativ cu o rată medie anuală a inflației de 4,19% pe aceeași perioadă, adică o performanță real-pozitivă robustă de trei puncte procentuale, pentru fiecare dintre cei aproape 15 ani de activitate.
În toată această perioadă, fondurile de pensii din Pilonul II au făcut plăți în valoare totală de peste 1,1 miliarde RON către 88.202 de participanți și beneficiari (moștenitori).
La finele lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde RON, record istoric pentru sistem. În aproape 15 ani de activitate, în Pilonul II au fost virate contribuții brute în valoare de 79 miliarde RON.
Diferența dintre activele nete la zi și contribuțiile brute, ajustate cu plățile deja realizate (ieșiri din sistem), o reprezintă un câștig în beneficiul exclusiv al participanților de 18,5 miliarde RON (cca. 3,8 miliarde EUR), net de toate comisioanele percepute de administratori.
Astfel, Pilonul II a generat pe toată durata de funcționare câștiguri investiţionale importante în beneficiul celor aproape 8 milioane de români din sistem.