Cea mai bună veste a momentului! Anunțul venit astăzi, 30 noiembrie: O să le avem aprobate

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că ar putea aproba în termen de 3-4 luni vaccinurile adaptate pentru noua tulpină, dacă situația va fi de așa natură, scrie Reuters care mai notează că EMA spune că vaccinurile aflate pe piață în momentul de față continuă să protejeze.

Emer Cooke, directorul executiv al EMA, a mai declarat, citată de presa internațională, că deocamdată nu se știe dacă producătorii de vaccinuri vor trebui să modifice serurile pentru noua tulpină Omicron, însă subliniază că instituția se pregătește pentru o astfel de situație.

”Dacă ar fi nevoie să schimbăm vaccinurile existente, am putea fi în măsură să le avem aprobate în termen de 3 până la 4 luni.”, spune Emer Cooke.

Totodată, aceasta a mai adăugat că ”companiile care își adaptează formulele (…) vor trebui să arate că sistemul de producție funcționează, apoi să facă niște teste clinice pentru a determina dacă vaccinul funcționează de fapt în practică”.

De asemenea, directorul executiv al EMA a făcut din nou apel la oameni să se vaccineze cu serurile existente pe piață, spunând că acestea vor continua să ofere protecție.

Ce spun producătorii de vaccinuri

Pfizer și BioNTech au anunțat că accelerează producerea unei noi doze de vaccin, specifică pentru tulpina Omicron, descoperită în Africa de Sud. Inițial, cele două companii au dorit să aștepte rezultatele studiului pentru a verifica dacă vaccinul care deja este pe piață răspunde favorabil la noua tulpină.

Pentru a câștiga mai mult timp, cele două companii au accelerat producerea noii doze, fără a mai aștepta rezultatele studiului, la fel cum au făcut și laboratoarele concurente.

Având în vedere că momentan nu se știe dacă vaccinurile actuale sunt eficiente împotriva tulpinii Omicron, Pfizer a anunțat că doza specifică pentru această variantă ca fi gata în 100 de zile.

Amintim că tehnologia ARN mesager, folosită de Pfizer şi BioNTech, permite adaptarea în câteva săptămâni a vaccinului acestei noi tulpini, însă este necesar ca producţia industrială să fie adaptată ulterior.

De cealaltă parte, compania americană Moderna a anunțat încă de săptămâna trecută că pregătește un vaccin specific pentru această tulpină, declarând, totodată, că acesta va fi gata în primul trimestru din 2022.

AstraZeneca și Novavax au anunțat că își vor modifica și ele vaccinul anti-coronavirus.