Informații fără precedent despre tulpina omicron care îngrijorează întreg globul. Anunțul a fost făcut de autoritățile sanitare din Olanda. Potrivit surselor citate, varianta omicron a fost descoperită într-un test prelevat la 19 noiembrie, adică cu o săptămână mai devreme decât estima până acum, anunță AFP.

Totodată, autoritățile au mai anunțat că în momentul de față sunt în curs controale vizând să stabilească în ce măsură s-a răspândit, iar Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a anunţat că nu este posibil, încă, să se spună dacă ”persoanele vizate s-au dus în Africa australă”.

”Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a detectat varianta omicron în două eşantioane ale unor teste prelevate în Olanda (…) la 19 şi 23 noiembrie 2022”, a anunţat într-un comunicat institutul.

De menționat este faptul că încă de luni, Olanda a anunţat că 14 persoane erau purtătoare ale variantei omicron, toate pasageri plecaţi din Africa de Sud şi diagnosticare pozitiv covid-19 la sosirea la Amsterdam.

Varianta Omicron, raportată în Olanda

Sursa citată precizează însă că cele două eşantiaone au fost prelevate înainte ca Africa de Sud să raporteze Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) faptul că a descoprit această nouă variantă a noului coronavirus, adică la data de 24 noiembrie, care a provocat o atmosferă de panică şi a condus la impunerea multor interdicţii unor călători din Africa australă.

Pe lângă situația din Olanda, autoritățile sanitare precizează că și alte cazuri de îmbolnăvire cu varianta omicron au fost descoperite în Europa, în eşantioane prelevate înainte de anunţul Africii de Sud.

Un exemplu este Belgia, care a fost prima ţară europeană care a identificat varanta omicron. În acest caz era vorba despre un pacient care ”a venit din străinătate, testat pozitiv (covid-19) la 22 noiembrie”, anunţa la 26 noiembrie ministrul belgian al Sănătăţii.

RIVM anunță însă că până la acest moment este imposibil să se știe exact ”dacă persoanele vizate (în cazuri precedente) s-au dus în Africa australă”, precizează RIVM. Tocmai din acest motiv, institutul olandez anunţă că persoanele testate au fost informate şi că serviciile de sănătate municipale au început să ancheteze contactele acestora.

”În perioada următoare, diverse studii urmează să fie efectuate cu privire la răspândirea variantei omicron în Olanda”, anunţă Institutul. Totodată, sursa citată mai anunță că vor fi reexaminate mai multe eşantioane ale unor teste precedente.

Amintim faptul că Olanda, care înregistrează 16 cazuri confirmate a devenit ţara cu cele mai multe contaminări cu varianta omicron în Europa.