Situație fără precedent în Olanda. Potrivit AFP, un număr de 61 de pasageri de la două zboruri venite din Africa de Sud au fost testaţi pozitiv cu COVID-19 la sosirea în Amsterdam.

Anunțul a fost făcut sâmbătă de către autoritatea sanitară olandeză. Sursa citată a mai precizat că în momentul de față analizează rezultatele pentru a vedea dacă este vorba de noua variantă a virusului, Omicron.

„Momentan ştim că 61 de rezultate sunt pozitive, iar 531 negative”, a anunţat autoritatea sanitară olandeză (GGD).

În ceea ce privește situația pasagerilor testaţi pozitiv, aceștia au fost plasaţi în carantină într-un hotel în apropiere de Aeroportul Amsterdam-Schipol, mai arată sursa citată.

Trebuie menționat faptul că aproximativ 600 de pasageri au ajuns vineri pe Aeroportul Amsterdam-Schipol cu două zboruri KLM din Africa de Sud şi au fost testaţi mai multe ore din cauza temerilor privind noua variantă a virusului, considerată ”îngrijorătoare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Țările care interzic zoborurile din Africa de Sud

Tot vineri, Guvernul olandez a interzis toate călătoriile aeriene din ţările din sudul Africii. De menționat este faptul că până în prezent, mai multe țări au luat o astfel de măsură pentru a evita o catastrofă sanitară.

Regatul Unit a impus restricții în șase țări, inclusiv Africa de Sud, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho și Eswatini. Totodată, Singapore a plasat șapte țări pe lista roșie. Japonia la rândul ei a implementat restricții din șase țări, potrivit unei surse locale.

De asemenea, Israelul a interzis călătoriile din Africa de Sud și le-a interzis cetățenilor săi să viziteze șapte țări din regiunea sud-africană, iar Germania la rândul ei interzice călătoriile din Africa de Sud, permițând doar cetățenilor germani să intre în țară

Italia a interzis intrarea tuturor celor care au vizitat țări din sudul Africii în ultimele două săptămâni. Același lucru l-a făcut și Franța, Cehia și ulterior chiar și  SUA.

Un oficial cu rang înalt al administrației americane a declarat că restricțiile se vor aplica pentru Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic și Malawi, ca măsură de precauție, având în vedere teama de noua tulpină.

„Restricțiile sunt instituite ca măsură de precauție, având în vedere că o nouă variantă de coronavirus circulă în Africa de Sud”, a declarat oficialul citat de BBC.