Alegerile din România au fost menţionate în peste 1.100 de articole publicate de presa internaţională. Publicaţiile respective atrag atenţia asupra adâncirii crizei politice şi asupra riscului de alegeri anticipate. În plus, toate menţionează faptul că România are nevoie de cât mai repede de un guvern cu puteri depline care să adopte măsurile necesare pentru deblocarea acordului cu FMI.

 

Financial Times: “Incertitudinea politică din România a escaladat luni după ce Traian Băsescu a fost declarat câştigător al scrutinului prezidenţial, având un avantaj minuscul, în timp ce suporterii contra-candidatului său au refuzat să accepte rezultatele şi au lansat acuzaţii de fraudă”. Publicaţia financiară avertizează că disputele pe tema câştigătorului nu ajută cu nimic, în condiţiile în care guvernul este interimar şi nu se ştie dacă este abilitat să adopte reformele bugetare cerute de FMI. “Pentru investitori, cel mai important lucru este să aibă un guvern stabil. Şi nu pare că se va întâmpla”, a declarat, pentru FT, Gyula Toth, analist pe pieţele est-europene la Unicredit Bank.

 

Bloomberg: “Ciondăneala politică în cel de-al doilea cel mai sărac stat din Uniunea Europeană a lăsat ţara balcanică fără un guvern funcţional într-un moment în care are nevoie de deblocarea împrumutului de 30 de milioane de dolari de la FMI, de reducerea cheltuielilor bugetare şi de revigorarea economiei lovite de recesiune”. Agenţia de presă scrie şi despre cum au reacţionat pieţele financiare la aflarea rezultatului alegerilor: bursa a înregistrat cea mai mare scădere din ultima lună, primele pentru riscul de neplată al guvernului (CDS) au crescut, iar leul s-a depreciat.

 

Wall Street Journal: “Observatorii politici au sperat la rezultatele să indice un câştigător care să aibă un mandat clar de a relua programul de reformă economică şi a reporni programele de ajutor financiar”, se arată în articolul publicat pe ediţia online a WSJ. “Întârzierile prelungite în formarea unui nou guvern sau alegerile anticipate constituie riscuri importante”, declara un analist Citigroup citat de Wall Street Journal.

 

The Times: Diferenţa mică dintre rezultatele domnului Geoană probabil va adânci o ruptură economică care a paralizat reformele şi a întârziat plata unei tranşe din programul de ajutor financiar de 20 de miliarde de euro convenit cu FMI.