După adoptarea Ordonanţei de Urgenţă care va cuprinde măsurile din angajarea răspunderii Guvernului pe Ordonanţa 114, Guvernul a hotărât plafonarea punctului de amendă la valoarea din 2019, după ce acesta crescuse, de la 1 ianuarie, la 223 de lei.

Îngheţarea punctului de amendă la q45 de lei, pentru 2020, a fost adoptată de Executiv, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Îngheţarea punctului de amendă era prevăzută în angajarea răspunderii Guvernului în Parlament, pe modificările la Ordonanţa 114, însă PSD a decis să atace la CCR această măsură. Astfel, pentru că prevederile din angajare s-au suspendat, punctul de amendă a crescut, începând cu 1 ianuarie 2020, de la 145 lei la 223 lei.

„Va trebui să rezolvăm o problemă care este creată de atacul la CCR al PSD împotriva Legii de corectare a ordonanței 114. Suntem pregătiți. După cum știți o serie de măsuri de reformă, o serie de măsuri pe acre le considerăm necesare, cum ar fi înghețarea salariilor demnitarilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, adică amânarea cu un an de zile. (…)De asemenea, încetarea detașărilor în instituțiilor publice din afara instituțiilor publice sau plafonarea punctului de amendă care este legat de salariul minim și alte mpsuri nu pot intra în vigoare din cauză că PSD a atacat la CCR legea de corectare a OUG 114, a declarat premierul Orban la începutul ședinței de Guvern.

 

Explicațiile premierului

 

Premierul Orban a explicat foarte clar de ce a introdus măsura privind îngheţarea punctului de amendă, în proiectul de Ordonanţă.

„Ştiți că punctul de amendă este stabilit în conformitate cu legea în legătură cu salariul minim pe economie și am menținut punctul de amendă la nivelul existent anterior, fără a ține cont de creșterea salariului minim brut cu 7,2%”, a spus premierul.

De asemenea, premierul a mai adăugat faptul că alte prevederi aprobate din ordonanța au fost „înghețarea pentru anul 2020, la nivelul anului 2019, a indemnizației demnitarilor, încetarea detașărilor din mediul privat în zona publică şi amânarea intrării în vigoare a pensiilor speciale ale aleşilor locali”.