Comisia Europeană (CE) va efectua, în octombrie, o evaluare a economiei româneşti, înainte de plata celei de-a doua tranşe a împrumutului în valoare totală de cinci miliarde de euro destinat României.

„În octombrie, Comisia va efectua propria sa evaluare înainte de plata celei de-a doua tranşe a împrumutului de asistenţă financiară pe termen mediu de cinci miliarde de euro pentru susţinerea balanţei de plăţi a României convenit de UE în iunie pe baza unei propuneri a Comisiei”, se arată într-un comunicat al CE.

Prima tranşă de la UE, în valoare de 1,5 miliarde de euro, a fost acordată în luna iulie. Cea de-a doua tranşă, de un miliard de euro, este programată pentru ultimul trimestru al acestui an, sub rezerva întrunirii condiţiilor din memorandumul de înţelegere privind împrumutul.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD va ajunge la 19,95 miliarde euro. Prima tranşă de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva BNR.

O delegaţie a FMI, însoţită de reprezentanţi ai CE, se află în România şi a încheiat luni prima evaluare a acordului stand-by.

CE prezintă, în comunicat, principalele concluzii ale analizei FMI, anunţate anterior şi de Fond, într-o conferinţă de presă.

Delegaţia Comisiei, condusă de şefa de unitate Fabienne Ilzkovitz, a concluzionat că implementarea de către România a programului economic este satisfăcătoare.

„Cu toate acestea, având în vedere deteriorarea condiţiilor economice în cursul primei părţi a acestui an, guvernul va trebui sa adopte măsuri suplimentare, inclusiv reforme structurale, pentru a limita creşterea deficitului bugetar, care va fi probabil mai mare decât s-a anticipat anterior”, se menţionează în comunicat.

Produsul Intern Brut s-a contractat cu 6,2% pe an în primul trimestru. Economia ar putea consemna un declin de 8-8,5% în 2009, proiecţia anterioară indicând o scădere de 4%, şi o uşoară creştere (0,5-1%) anul viitor.

„Reflectând o creştere economică scăzută, veniturile bugetare în 2009 sunt, de asemenea, cu 3,5% din PIB mai scăzute decât s-a anticipat. Guvernul este de acord să efectueze reduceri suplimentare de cheltuieli de circa 0,8% din PIB în 2009 pentru a limita deteriorarea situaţiei bugetare. Reformele structurale vor fi de asemenea accelerate pentru a continua consolidarea bugetară după anul 2009. Acestea vor include măsuri suplimentare de restructurare a ocupării forţei de muncă în sectorul public şi de îmbunătăţire a disciplinei fiscale la nivelul administraţiei locale, unităţilor descentralizate şi a întreprinderilor de stat. Reformele menţionate vor fi efectuate în plus faţă de legea responsabilităţii fiscale, în curs de adoptare, şi a reformei sistemelor de salarizare în sectorul public şi de pensii”, se menţionează în comunicat.

Evaluarea FMI plasează ţinta revizuită de deficit la 7,3% din PIB în 2009, comparativ cu 4,6% la începutul programului.

Pentru 2010, în vederea reducerii deficitului la sub 6% din PIB, au fost convenite măsuri suplimentare vizând în special reducerea salariilor în sectorul public şi limitarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii, acordând în acelaşi timp prioritate proiectelor de investiţii co-finanţate din fonduri UE.

SURSA: Mediafax