Voucherele de vacanță se acordă celor cu salarii lunare nete sub 8.000 lei

În 2024, angajații la stat din România vor beneficia de vouchere de vacanță cu modificări semnificative, ca urmare a intrării în vigoare a unei Ordonanțe de Urgență anul trecut. Schimbările aduse regulilor de acordare a acestui beneficiu vin la pachet cu noi limite de plafon și sancțiuni sporite pentru cei care încalcă aceste reguli.

Potrivit noilor prevederi, începând cu 1 ianuarie 2024, instituțiile publice și cele de apărare, ordine publică și securitate națională vor oferi anual vouchere de vacanță în valoare de 1.600 lei pentru personalul cu salarii lunare nete sub 8.000 lei. O ajustare menită să compenseze impactul introducerii unei impozitări de 10%, inclusiv contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS), asupra voucherelor de vacanță.

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024-2026.

Voucherele nu pot fi transferate sau vândute

De asemenea, valoarea voucherelor de vacanță pentru angajații cu contracte part-time sau cu ora va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, asigurând o distribuție echitabilă a beneficiului.

Un aspect important este și valabilitatea voucherelor de vacanță, care este limitată la un an de la data emiterii. Acestea pot fi utilizate pentru achitarea unei game variate de servicii turistice, cum ar fi cazare, transport, mâncare, agrement sau tratamente balneare, în unitățile HoReCa din România.

Totuși, există și restricții stricte. Voucherele de vacanță sunt nominale, nu pot fi transferate sau vândute altcuiva și pot fi folosite doar pe baza actului de identitate. Încălcarea acestor reguli va atrage amenzi mai mari pentru cei implicați în tranzacții ilegale cu vouchere de vacanță.

Eliminarea voucherelor de vacanță ar avea un impact semnificativ pentru turismul intern, cu scăderi estimate între 35% și 50%, potrivit specialiștilor din turism. De asemenea, aceste vouchere au avut un impact pozitiv asupra pieței turistice interne, sprijinind agențiile de turism și contribuind la reducerea economiei subterane din acest sector.