Roșia are nenumărate beneficii pentru organism. Ea este principala sursă de licopen, un antioxidant face foarte bine pentru sănătate. Cel mai important dintre ele este acela că reduce riscul apariției unor tipuri de cancer. În plus, reduce riscul unor boli cardiovasculare.

Roșia (Solanum lycopersicum) este un fruct originar din America de Sud. Roșia este o sursă excelentă de vitamina C, potasiu, acid folic și vitamina K. Conținutul de apă al roșiilor este de aproximativ 95%. Celelalte 5% constau în principal din carbohidrați și fibre, indică Health Line.

Câte calorii are o roșie

Substanțele nutritive dintr-o roșie crudă mică (100 de grame):

  • Calorii: 18
  • Apă: 95%.
  • Proteine: 0,9 grame
  • Carbohidrați: 3,9 grame
  • Zahăr: 2.6 grame
  • Fibre: 1.2 grame
  • Grăsimi: 0.2 grame

Este o sursă bună de fibre

Carbohidrații reprezintă 4% din roșiile crude, ceea ce înseamnă mai puțin de 5 grame de carbohidrați pentru un exemplar mediu (123 de grame). Zaharurile simple, cum ar fi glucoza și fructoza, reprezintă aproape 70% din conținutul de carbohidrați.

Acest aliment este o sursă bună de fibre, furnizând aproximativ 1,5 grame per roșie de dimensiuni medii. Majoritatea fibrelor (87%) din roșii sunt insolubile, sub formă de hemiceluloză, celuloză și lignină. Roșiile sunt o sursă bună de mai multe vitamine și minerale. Iată ce care este conținutul unei roșii în vitamine și minerale.

Poate furniza aproximativ 28% din doza zilnică de potasiu

În roșii se regăsește și vitamina C. Această vitamină este un nutrient esențial și un antioxidant. O roșie de mărime medie poate furniza aproximativ 28% din doza zilnică de referință (RDI). Potasiu. Un mineral esențial, potasiul este benefic pentru controlul tensiunii arteriale și pentru prevenirea bolilor de inimă. Vitamina K1. Cunoscută și sub numele de filochinonă, vitamina K este importantă pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor.

Folat (vitamina B9). Una dintre vitaminele B, folatul este important pentru creșterea normală a țesuturilor și pentru funcția celulară. Este deosebit de important pentru femeile însărcinate. Conținutul de vitamine și compuși vegetali din roșii poate varia foarte mult între soiuri și perioadele de prelevare a probelor. Licopenul are efecte benefice asupra sănătății. Betacarotenul este un antioxidant care este transformat în vitamina A în corp. Naringenina se află în coaja roșiilor și s-a demonstrat că acest flavonoid scade inflamația și protejează împotriva diferitelor boli, în testele făcute pe șoareci. Acidul clorogenic este un compus antioxidant puternic, care poate scădea tensiunea arterială la persoanele cu niveluri ridicate.

Risc mai mic de boli de inimă și de cancer

Consumul de roșii și de produse pe bază de roșii a fost asociat cu o mai bună sănătate a pielii și cu un risc mai mic de boli de inimă și de cancer. Un studiu efectuat pe bărbați de vârstă mijlocie a asociat nivelurile scăzute de licopen și betacaroten din sânge cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

Tot mai multe dovezi din studiile clinice sugerează că suplimentarea cu licopen poate ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău). Studiile clinice privind privind consumul de roșii indică beneficii împotriva inflamației și a markerilor de stres oxidativ. De asemenea, acestea arată un efect protector asupra stratului interior al vaselor de sânge și pot scădea riscul de coagulare a sângelui.

Studiile au observat legături între roșii – și produsele pe bază de roșii – și mai puține cazuri de cancer de prostată, de plămâni și de stomac. Deși conținutul ridicat de licopen este considerat responsabil pentru mai multe beneficii pentru sănătate, este nevoie de cercetări de înaltă calitate pe oameni pentru a confirma cauza acestor beneficii.

Un studiu efectuat pe femei arată că o concentrație ridicată de carotenoizi – care se găsesc în cantități mari în roșii – poate proteja împotriva cancerului de sân.