Ce înseamnă, de fapt, chirurgie robotică? Este vorba de un sistem robotic, cu mai multe componente, care pune la dispoziția chirurgului un set avansat de instrumente miniaturizate și o cameră optică care furnizează imagini de o calitate inegalabilă. Instrumentele sunt manevrate de brațele sistemului robotic, controlat prin intermediul unei console de către medicul chirurg. Practic, cel care operează este în continuare medicul chirurg, iar robotul este instrumentul care îl ajută să obțină cele mai bune rezultate.

Chirurgia robotică se diferențiază de celelalte tipuri de chirurgie minim invazivă prin posibilitatea de a pătrunde în spații greu accesibile sau chiar inaccesibile laparoscopului, furnizând însă o vizualizare tridimensională a câmpului operator, mărită de până la 10 ori față de realitate. Gesturile chirurgicale facilitate de sistemul robotic sunt extrem de precise datorită eliminării tremorului chirurgului și versatilității instrumentelor cu care este dotat sistemul da Vinci Xi, de ultimă generație. Instrumentele operatorii miniaturizate beneficiază de șapte grade de libertate și se pot roti la 540 de grade, adică o dată și jumătate în jurul axei proprii. Datorită acestor calități, posibilitățile mâinii umane sunt mult depășite, iar chirurgul poate opera în zone anatomice în care accesul ar fi altfel extrem de dificil.

Chirurgia robotică are aplicabilitate în numeroase domenii chirurgicale în care există indicații pentru intervenții minim invazive, precum chirurgia generală, urologia, ginecologia, iar lista domeniilor se extinde continuu.

Chirurgia urologică robotică tinde să devină standard în anumite tipuri de intervenții. Astfel, există deja patologii care au ca primă indicație chirurgia robotică, precum cancerul de prostată localizat, unde prostatectomia este de preferat să se efectueze robotic. Printre alte intervenții urologice de amploare ce pot fi soluționate robotic se numără: tratamentul tumorilor renale și al tumorilor de glandă suprarenală, reconstrucția joncțiunii pielo-uretrale, intervenții pentru leziuni ureterale și reimplantare uretero-vezicală.

Pentru pacient, intervențiile chirurgicale asistate robotic asigură recuperarea rapidă, reluarea activității la scurt timp după intervenție, riscuri minime de sângerare și de infecții și dureri mult reduse.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de intervenții minim invazive complexe din sfera chirurgiei generale, urologiei și ginecologiei, de mare anvergură, cu recuperare postoperatorie rapidă și fără complicații, cu ajutorul echipamentelor ultraperformante, de ultimă generație. Robotul chirurgical da Vinci Xi este un sistem complex, care utilizează cele mai avansate tehnologii medicale și informatice disponibile.