Premierul interimar, liderul PNL Florin Cîţu, a declarat miercuri că pensiile şi salariile vor fi plătite la timp în luna decembrie.

Întrebat dacă este cazul ca în decembrie românii să îşi facă griji cu privire la plata pensiilor şi a salariilor, el a răspuns:

„Nu este cazul. Eu vă spun că nu este cazul, nu o să fie ca în 2018, când s-au plătit pensiile în primele zile din ianuarie. Nu. Vor fi plătite la timp.”

Cu privire la o posibilă majorare a pensiilor cu peste 8%, Florin Cîţu a arătat că trebuie văzut dacă acest lucru este posibil.

„Nu este vorba despre ce trec eu sau ce vrea PNL, este vorba despre ce este sustenabil în România, pentru că noi am preluat guvernarea în 2019 cu foarte multe dezechilibre. Le-am corectat şi am arătat că poţi să guvernezi o economie şi să ai rezultate bune şi făcând lucrurile transparent, predictibil.

Acum, revenind la acel sistem de a creşte din pix sau de a lua decizii din pix fără să le legăm la sustenabilitatea sistemului de pensii, salarii şi aşa mai departe… Totul este despre ce putem să facem ca să nu dezechilibrăm economia. Până la urmă, toţi dorim să creştem pensiile cu 30%, 40%, 50%, dar dacă se poate. Există un calendar care este deja agreat cu Comisia Europeană de dinainte de creşterea pensiilor, este în procedura de deficit excesiv. Dacă vrem să deviem de la acel calendar trebuie să ne gândim că trebuie să rămânem în acei parametri ai deficitului. Dacă vom merge cu o creştere într-o parte trebuie să luăm din altă parte, deci nu se poate altfel”, a spus preşedintele PNL.

Dan Vîlceanu îi asigură pe români

Ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vîlceanu, susține că a văzut și el informațiile din spațiul public conform cărora nu mai există suficienți bani pentru plata pensiilor și a salariilor.

În acest context, ministrul că nu se pune problema să nu se mai plătească pensiile şi salariile până la sfârşitul acestui an. El a subliniat faptul că se vor găsi soluţii pentru realizarea acestui lucru, chiar în lipsa rectificării bugetare.

Totodată, el a mai adăugat că există nenumărate metode prin care se poate acoperi în cazul în care este nevoie cheltuielile cu pensiile și salariile.

“Întotdeauna se găsesc soluţii pentru a plăti pensiile şi salariile. Vreau să liniştesc pe toată lumea, am văzut şi eu informaţiile astea că nu o să ia lumea pensiile sau salariile. Nu se pune problema. Vor fi plătite pensiile şi salariile. Sunt metode pentru a acoperi, dacă e cazul, cheltuielile cu pensiile şi salariile”, a declarat ministrul interimar al Finanţelor.