Și nu de puține ori am auzit cât de bine este să înlocuim pâinea albă, cu cea neagră. Explicația este simplă. În pâinea albă se adaugă drojdie pură, iar asta o face un produs foarte bogat în calorii, cu un indice glicemic ridicat.

Pâinea rămâne un aliment de bază pentru orice gospodărie și chiar poate ajuta mulți oameni să-și atingă obiectivele nutriționale, potrivit Eatingwell.

Mulți dieteticieni o recomandă ca parte a unei diete sănătoase

Deși dietele sărace în carbohidrați sunt tot mai populare în lumea de azi, asta nu înseamnă că pâinea este nocivă. Consumul zilnic de pâine oferă organismului nutrienți esențiali. În plus, pâinea poate fi un vehicul ideal pentru grăsimile sănătoase (cum ar fi untul de arahide sau fructul de avocado) și proteine.

Pâinea poate fi o sursă excelentă de acid folic, fibre, fier, vitamine B și multe altele. Cu toate acestea, consumul excesiv de pâine poate avea unele efecte negative. Asta nu înseamnă că pâinea este ceva de care trebuie să stăm departe; mulți dieteticieni o recomandă ca parte a unei diete sănătoase.

Iată de ce:

Crește aportul de fibre

Fie că este albă, neagră sau de graham, toată pâinea conține fibre – un nutrient esențial de care organismul are nevoie pentru o digestie mai bună, pentru sănătatea intestinului și chiar pentru gestionarea kilogramelor. Cu toate acestea, unele tipuri de pâine, cum ar fi cea din grâu integral și pâinea integrală, conțin mai multe fibre.

Peste 40% din aportul de fibre alimentare provine din alimente pe bază de cereale

O singură felie de pâine integrală conține 2 grame de fibre alimentare. Aceasta reprezintă aproximativ 7% din valoarea zilnică recomandată, iar pâinea integrală are, în medie, între 4 și 5 grame pe felie.

Așadar, cu doar două felii de pâine puteți crește semnificativ aportul de fibre la o singură masă.

„Peste 40% din aportul de fibre alimentare provine din alimente pe bază de cereale”, spune dieteticianul Elana Natker.„Eliminarea pâinii din alimentație ar elimina și fibrele de care oamenii au nevoie”, adaugă ea.

Pâinea bogată în fibre poate provoca disconfort

Deși este esențial să obțineți o cantitate suficientă de fibre din surse alimentare, nu toată lumea poate face față celor 25 până la 38 de grame recomandate de Ghidurile dietetice. Consumul multor alimente bogate în fibre poate provoca balonare, gaze și crampe.

Beneficiați și de alți nutrienți necesari

Toată pâinea, inclusiv cea albă, conține substanțe nutritive care pot îmbunătăți dieta. Pe lângă faptul că are o cantitate mare de fier, fibre și vitamine B, pâinea conține și o cantitate surprinzător de mare de proteine, calciu, tiamină, mangan și zinc. Pâinea albă este, de asemenea, considerată o sursă semnificativă de acid folic, esențial în timpul sarcinii.

Dar poate crește glicemia

Pâinea este un aliment care conține carbohidrați, iar aceștia pot provoca o creștere a zahărului din sânge. Când se consumă un aliment cu carbohidrați, sistemul digestiv descompune acel aliment în zahăr, care apoi ajunge sânge. Pe măsură ce nivelul zahărului din sânge crește, organismul va elibera insulina pentru ca celulele să absoarbă zahărul din sânge pentru energie sau stocare.

Indicele glicemic, care evaluează alimentele în funcție de cât de lent sau de repede le va digera organismul, poate fi o modalitate utilă de a planifica mesele pentru o glicemie stabilă. Cu cât o anumită pâine conține mai puține fibre, cu atât indicele său glicemic este mai mare.